PUBLICITÉ

Lichamelijk contact beïnvloedt onze reacties!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 04/12/2007 - 00h00
-A +A

We communiceren niet alleen met woorden! Niet-verbale taal en meer bepaald lichamelijk contact beïnvloedt onze reacties, en vooral dan onze neiging om al dan niet in te gaan op een vraag van de tegenpartij.

PUB

Gestaafd door psychologische experimenten

Het is al geruime tijd bekend dat het feit dat iemand ons lichamelijk aanraakt ons ontvankelijker maakt voor de vraag die hij mogelijk stelt (1). Alsof het contact een kanaal van positieve communicatie opent.
Meer algemeen is het zo dat we een beter beeld hebben van de persoon die ons lichamelijk aanraakt.
Zo is uit een psychologisch experiment gebleken dat als een psycholoog een patiënt voor de eerste keer ziet, hij 50% kans heeft om die terug te zien als hij enkele eenvoudige vormen van lichamelijk contact heeft verricht (handdruk, de arm aanraken). Als er geen enkel contact is geweest, maakt de patiënt in slechts 30% van de gevallen opnieuw een afspraak (2). Dat is toe te schrijven aan het feit dat de patiënt de psycholoog meer als een expert beschouwt als er fysiek contact is geweest (3).

De macht van lichamelijk contact

Als mensen elkaar aanraken beïnvloedt dat niet alleen het beeld dat ze van elkaar vormen. Het maakt hen ook meer geneigd om ja te zeggen als er hulp gevraagd wordt. Dat komt omdat het contact onze stemming verbetert. Anders gezegd: we voelen ons beter in ons vel als er fysiek contact is geweest en zijn daardoor eerder bereid om op een vraag in te gaan.
Daarrond werd volgend leuk experiment gedaan: een jonge vrouw verlaat een telefooncel en doet alsof ze er wat kleingeld vergeet. Na haar gaat iemand anders de telefooncel binnen. Bij het naar buiten komen loopt de vrouw naar hem toe en vraagt hem of hij er geen geld heeft gevonden. Als ze daarbij lichamelijk contact tot stand brengt en de persoon in kwestie enkele seconden bij de arm vasthoudt, geeft 96% van de personen haar het geld terug. Als er geen contact wordt gemaakt, is dat nog maar 63% van de personen (4).
Dit trucje wordt gretig gebruikt door verkopers en mensen die geld inzamelen, want door lichamelijk contact tot stand te brengen, stijgt hun zakencijfer aanzienlijk! Vandaar ook het succes van de waarzegsters: die nemen per definitie uw hand vast om er uw levenslijn in te lezen!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 04/12/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lofrede op de verleiding Geüpdatet op 26/01/2009 - 00h00

'Verleiden' betekende oorspronkelijk "van het goede afhouden, van het rechte pad afbrengen, omkopen"... Niet echt positief, vindt u niet? Verleiding heeft nochtans ook goede, zelfs prachtige kanten. En als we ons nu eens zouden buigen over die positi...

Essentiële keuzemomenten Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Af en toe staan we op een keerpunt in ons leven. Dergelijke essentiële keuzes bepalen de rest van ons leven, dus kunnen we ons daar beter van bewust zijn en de juiste keuzes maken…

Geld of geen geld, dat is het probleem niet! Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

Kent u nog het liedje van Roger Withacker 'If I were a rich man'? Dromen we daar allemaal niet van? Waarschijnlijk niet, want het gedrag ten aanzien van geld blijkt sterk te verschillen van de persoon tot persoon.

Meer artikels