PUBLICITÉ

Lichaamsbeweging: hoe kunnen we ons motiveren?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2016 - 16h24
-A +A

Sporten is goed voor ons allemaal! Dat hoeft niet meer gezegd te worden. Maar waarom is het zo moeilijk om eraan te beginnen… en nog moeilijker om vol te houden? We legden die vraag voor aan Jennifer Foucart, doctor in de psychologie en motivatie-expert.

PUB

Motivatie moet van binnenuit komen

Volgens Jennifer Foucart, doctor in de psychologie die licenciaten sport en gezondheidspreventie opleidt, moeten we eerst het cruciale onderscheid maken tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Zegt het u niet meteen iets? Het is nochtans heel eenvoudig als ze het uitlegt. "Extrinsieke motivatie komt voort uit de wil om een bepaald daarmee samenhangend doel te bereiken dat een beloning is voor de lichaamsbeweging: afvallen, gezond zijn, een aantrekkelijk figuur hebben, enz. Het probleem met deze motivatie is dat ze van buitenaf komt en dus heel snel uitdooft, terwijl zo’n doel maar op lange termijn bereikt kan worden. Het gevaar bestaat dus mensen onderweg afhaken." Intrinsieke motivatie daarentegen heeft met de lichaamsbeweging zelf te maken. Dat is het plezier dat de handeling zelf ons verschaft: het tempo bij het joggen, de beweging van de dans, het enthousiasme van de overwinning, het goed gevoel als men vooruitgang maakt en een expert wordt, enz. Als we erin slagen om deze motivatie vrij te maken, hoeven we ons niet meer voor elke sportsessie opnieuw op te krikken: we popelen gewoon om eraan te beginnen!

Hoe kunnen we plezier vinden in lichaamsbeweging?

Iederee begrijpt dat bewegen een enorm plezier is. Ons lichaam heeft het nodig, het is ervoor gemaakt. Waarom blijft lichaamsbeweging dan nog voor zo veel mensen een karwei? «Om plezier te beleven in sporten, moeten we beginnen met dingen die haalbaar zijn, die ons liggen en waar we ons aan kunnen optrekken», aldus Jennifer Foucart. "Zo kunnen we intrinsieke motivatie ontwikkelen. Daarna zullen we door de kleine uitdagingen die we ons stellen plezier beleven aan de vorderingen die we maken."

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2016 - 16h24

Jennifer Foucart, doctor in de psychologie, docent aan de ULB in de faculteit wetenschappen en motoriek, onderzoeksmanager voor de ‘Haute école libre de Bruxelles’ Ilya Prigogine

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ