PUBLICITÉ

Lichaamsbeweging helpt – ook ongemerkte - cerebrovasculaire accidenten

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 14/06/2011 - 16h28
-A +A

Een recente studie heeft aangetoond dat lichaamsbeweging bescherming biedt tegen CVA’s, ook als die zich ongemerkt voordoen.

PUB

Ongemerkt of zelfs onzichtbaar CVA

Een CVA (cerebrovasculair accident) - beter bekend als herseninfarct of beroerte - doet zich voor als een bloedvat in de hersenen verstopt raak of springt en de toevoer van bloed naar de hersenen daardoor verstoord wordt. Door het gebrek aan zuurstof raakt het getroffen gedeelte van de hersenen beschadigd. Meestal treden de volgende typische symptomen op: verlamming van één helft (rechter- of linkerkant) van het lichaam, verandering in de gevoeligheid, gezichtsstoornissen en spraakstoornissen. Maar soms doet een CVA zich ook voor zonder dat een van deze symptomen optreedt. Het infarct gaat in dat geval dus onopgemerkt voorbij. Zo komt het dat patiënten tijdens een hersenonderzoek soms - tot hun verbazing - te horen krijgen dat ze in het verleden een of meerdere beroertes hebben gehad, terwijl ze nooit symptomen hebben gevoeld. Alleen, en dat is net het probleem – hebben deze stille CVA’s wel een impact op de gezondheid.  Ze vergroten het risico op dementie en op nieuwe en zwaardere CVA’s.

 

Sporten helpt CVA’s voorkomen, ook stille of onzichtbare CVA’s

Om de impact van sport op deze stille CVA’s na te gaan verzamelden de onderzoekers een kleine 1200 bejaarden die geen voorgeschiedenis van CVA hadden. Ze onderzochten hen en vroegen hen wat voor lichaamsbeweging ze normaal hadden. Zes jaar later werden de deelnemers opnieuw onderzocht. Het resultaat: 16% had kleine hersenletsels die wezen op een stil CVA. Maar de deelnemers die regelmatig een matige lichamelijke activiteit beoefenden, liepen 40% minder kans om deze letsels te ontwikkelen. Maar lichaamsbeweging beschermt ook tegen zogeheten echte beroertes. Redenen genoeg dus om aan het sporten te gaan.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 14/06/2011 - 16h28

Willey, J., Neurology, juni 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Boezemfibrilleren vergroot de kans op een CVA Gepubliceerd op 08/02/2017 - 12h47

Kent u de verschillende hartritmestoornissen? De meest voorkomende en de gevaarlijkste is boezemfibrilleren, ook bekend als voorkamerfibrilleren. Het fenomeen vervijfvoudigt uw kans op een CVA. We verkennen de verbanden tussen deze beide risico’s.

Goede tanden, een goed hart Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Voor het eerst heeft een team onderzoekers aangetoond dat er een verband bestaat tussen het verlies van tanden en hartziekten. Mannen met minder dan 25 tanden lopen 57% meer risico op een beroerte.

Voorkom CVA: eet chocolade! Gepubliceerd op 30/03/2016 - 10h26

Chocolade wordt beschouwd als een gezond product, op voorwaarde dat u de juiste keuze maakt en er niet te veel van eet. Zo zou chocolade een beschermend effect hebben tegen depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Chocolade helpt ook bij de prevent...

CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

Meer artikels