PUBLICITÉ

Lichaamsbeweging: een beetje is beter dan helemaal geen…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/08/2011 - 14h59
-A +A

We zouden allemaal tweeënhalf uur lichaamsbeweging per week moeten hebben om ons hart gezond te houden. Maar wat als we minder doen? Dat is minder goed… maar niet nutteloos.

PUB

Hoeveel lichaamsbeweging hebben we nodig om ons hart te beschermen?

Volgens de American Heart Association is 150 minuten het minimum, dat is dus tweeënhalf uur. De Belgische Cardiologische Liga raadt aan om 30 minuten per dag te stappen. Maar laat u niet ontmoedigen als die duur u niet haalbaar lijkt. Volgens een recent onderzoek (1) is alle lichaamsbeweging goed voor u en voor uw hart, ook als u die duur niet haalt.

 

Laat u niet ontmoedigen
Het is belangrijk om dit te onderstrepen, want sommige mensen zouden de neiging kunnen hebben om het helemaal op te geven als ze de indruk hebben dat hun inspanningen nutteloos zijn. Maar uit de studie - en daarvoor werden de resultaten van tientallen andere studies geanalyseerd - blijkt dus dat zelfs mensen die minder dan 150 minuten per week aan sport of lichaamsbeweging doen minder risico lopen op hartziekten.

 

Daalt het risico op hartziekten sterk door lichaamsbeweging?

Alle lichaamsbeweging geeft een belangrijke daling van het risico. Als u de aanbevolen tweeënhalf uur haalt, vermindert het risico op hartziekten met 14%.  Doet u het dubbele,  vijf uur per week dus, dan vermindert het risico met 20%. Alles daarboven verbetert de gezondheid van uw hart nog verder, maar slechts lichtjes.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/08/2011 - 14h59

(1) Sattelmair, J., CIRCULATIONAHA.110.010710 Published online before print August 1, 2011, doi: 10.1161/.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sport: wat is het absolute minimum? Geüpdatet op 11/03/2008 - 00h00

Mensen die regelmatig een lichamelijke activiteit beoefenen blijven acht jaar fitter dan mensen die een zittend leven leiden. Als er een geneesmiddel of een ander middeltje bestond dat ons hetzelfde zou bieden, zouden we er geld voor geven om het vas...

Wat voor sport doe ik als het koud is? Gepubliceerd op 27/01/2017 - 13h06

De winter staat voor de deur, de kou is nu al te voelen. Maar de behoefte aan lichaamsbeweging blijft even groot ook als het kwik zakt! Hoe kunt u zich motiveren om ook bij koud weer aan sport te doen en welke activiteiten kunt u blijven doen, weer o...

Zwemmen houdt het hart in vorm Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h16

Zwemmen is een uitstekende sport voor het hart, ook voor personen die al een hartinfarct hebben gehad. De kunst bestaat erin geen uitputtingsslag te leveren tegen het water, te glijden en de voor u geschikte afstanden te zwemmen.

Hoe gaat snelwandelen in zijn werk? Geüpdatet op 24/07/2014 - 17h31

Wandelen is de meest natuurlijke en de makkelijkste lichamelijke activiteit die er bestaat. Iedereen kan het aan, tenzij er natuurlijk medische contra-indicaties zijn. De snelle versie - het snelwandelen - is zelfs een Olympische discipline . Wilt u...

Meer artikels