PUBLICITÉ

Leversteatose: de ziekte die alle levers bedreigt

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2016 - 16h20
-A +A

Niet-alcoholische leversteatose, in het Engels NAFLD, is een veel voorkomende ziekte die nochtans maar weinig bekend is. Meestal levert ze geen symptomen op, en daar zit ‘m net het gevaar, want de ziekte is levensbedreigend. We leren ze u kennen zodat u ze kunt vermijden! 

PUB

Niet-alcoholische leversteatose: heel courant

Leversteatose is de ophoping van vet in de lever. Als 5% of meer van de levercellen aangetast zijn, spreekt men van steatose. Sommige gevallen van steatose zijn te wijten aan overdadige alcoholconsumptie of een specifieke vorm van hepatitis C. “Maar de meeste gevallen”, aldus dr. Chantal de Galocsy, hepatoloog en diensthoofd hepatologie in  de ‘Hôpitaux Iris-Sud’ in Brussel, “worden veroorzaakt door overgewicht en obesitas die het gevolg zijn van een heel specifieke leefstijl: een te calorierijke voeding - met vooral te veel verzadigde vetten, geraffineerde koolhydraten en fructose - en geen of te weinig lichaamsbeweging. Voor België hebben we geen cijfers over het aantal mensen dat niet-alcoholische leversteatose (NAFLD) heeft, maar we schatten dat minstens een kwart van de Belgen ermee te maken heeft.”

Leversteatose vormt een gevaar voor al wie ermee te maken krijgt

Bij mensen die lijden aan leversteatose werkt de lever minder goed. De afbraak van afvalstoffen, het verwerken van de geneesmiddelen en alle andere functies van de lever zijn dus aangetast; maar het blijft allemaal vrij discreet.

Het gevaar van niet-alcoholische leversteatose zit ’m vooral in het feit dat het samengaat met het metabool syndroom. Bij het metabool syndroom zijn er meerdere elementen die de gezondheid van het hart en de bloedvaten bedreigen:

  • Slecht bloedvetprofiel (te veel triglyceriden, lage waarden van de goede cholesterol).
  • Tailleomtrek boven de normale omtrek.
  • Diabetes of insulineresistentie.
  • Hypertensie.

“Sterfte bij patiënten met niet-alcoholische leversteatose is vooral te wijten aan hart- en vaatproblemen”, aldus dr. de Galocsy. “Maar NAFLD kan evolueren naar gevaarlijke ziektes, zoals levercirrose, die op zijn beurt kan leiden tot leverkanker. Naast leversteatose bestaat er trouwens steatohepatitis (of NASH, wat staat voor niet-alcoholische steatohepatitis). Bij deze aandoening is er naast vet in de lever ook nog een ontsteking aanwezig. NASH is een progressieve ziekte en kan tot leverkanker leiden, ook al is er geen levercirrose in het spel.”

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2016 - 16h20

Dr. Chantal de Galocsy, hepatoloog, diensthoofd hepatologie in  de ‘Hôpitaux Iris-Sud’ in Brussel.
European association for the study of the liver et al., Journal of Hepatology 2016 vol. 64j 1388-1402

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vet in de lever: hebt u al gehoord over NASH? Geüpdatet op 06/12/2016 - 17h21

De lever kan een haard van ontstekingen worden zonder dat er ook maar enig symtpoom aanwezig is. We spreken in dat geval van NASH of niet-alcoholische steatohepatitis. Het risico bij NASH is dat de ontsteking levercirrose veroorzaakt en zelfs verder...

Magnesium: gunstige effecten op het metabool syndroom Geüpdatet op 23/09/2008 - 00h00

Magnesium is een noodzakelijke cofactor voor sommige enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van glucose en insuline. Een te klein gehalte aan magnesium verhoogt het risico op het metabool syndroom, een aandoening die voorkomt bij overgewicht...

Alcohol, cirrose en ijzer Geüpdatet op 28/05/2002 - 00h00

Hemochromatose is een genetische ziekte waarbij te veel ijzer in het lichaam wordt opgeslagen (Zie: Hormoon dat ijzer regelt bij toeval ontdekt .) Personen met hemochromatose, een ziekte die vaak geen symptomen veroorzaakt, die te veel alcohol drinke...

Meer artikels