PUBLICITÉ

Levercirrose : beter met mate drinken !

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 04/02/2003 - 00h00
-A +A

Bij levercirrose zijn de leverweefsels aangetast: de levercellen worden vernietigd en geleidelijk vervangen door littekenweefsel. Levercirrose is het gevolg van verschillende agressies, hoofdzakelijk alcohol (meer dan 80% van de gevallen) en chronische leverontsteking (of hepatitis).

PUB

Deze aandoening is een echt volksgezondheidsprobleem en is verantwoordelijk voor minstens 10.000 overlijdens per jaar in Frankrijk en waarschijnlijk 1.500 tot 2000 overlijdens in België.De lever kan worden vergeleken met een sorteercentrum ; haar belangrijkste functie is het recupereren van voedingsstoffen die door de darmen worden geabsorbeerd en ze omzetten in energie die bruikbaar is voor de cellen van het organisme. De lever produceert ook de gal die nodig is om de vetten te verteren.De cirrose is het gevolg van een trage degeneratie van de lever in een hard orgaan met een onregelmatig oppervlak, waarvan het volume aanvankelijk toeneemt (hepatomegalie) en op het einde van de evolutie/in het laatste stadium van de ziekte afneemt. Bij levercirrose wordt geleidelijk littekenweefsel gevormd (fibrose of woekering van bindweefsel), dat de cellen die onmisbaar zijn voor de werking van de lever geleidelijk vervangt.De twee belangrijkste gevolgen van cirrose zijn :

  • een geleidelijk toenemende verstoring van de leverfuncties, met leverinsufficiëntie als gevolg ;
  • een blokkade van de bloedsomloop, waardoor het bloed zich ophoopt in de venen van het maagdarmkanaal (portale hypertensie).

Welke zijn de oorzaken?

Alcohol : de belangrijkste oorzaak van cirrose in België. De hoeveelheid alcohol die een verhoogd risico op cirrose inhoudt, wordt geraamd op 60 tot 100 g/dag voor de man en 20 g/dag voor de vrouw, gedurende 10 tot 15 jaar.Virale hepatitis (B, C, D) die chronisch wordt : de cirrose is dus een laattijdige verwikkeling van chronische hepatitis, een gevolg van de ontsteking en structurele veranderingen van de lever.Primaire of secundaire biliaire cirrose : als gevolg van een obstructie van de galwegen (galstenen of lithiasis, pancreatitis of ontsteking van de alvleesklier, enz.).Auto-immune hepatitis (zelfvernietiging van de lever).Metabole aandoeningen of stofwisselingsziekten : hemochromatose (ijzeroverbelasting), ziekte van Wilson (koperoverbelasting).

Praktische tips

  • Men dient te weten dat levercirrose de effecten van geneesmiddelen kan beïnvloeden ; de meeste geneesmiddelen worden immers omgezet in de lever alvorens te worden uitgescheiden. Sommige geneesmiddelen kunnen minder actief worden of juist te actief, of bijwerkingen veroorzaken. Daarom is het belangrijk de potentieel gevaarlijke geneesmiddelen bij cirrose te kennen en vooral ze nooit in te nemen zonder advies van een arts. Het gaat met name om aspirine, anti-inflammatoire middelen (ontstekingsremmers), analgetica (pijnstillers), sedativa (kalmeermiddelen), slaapmiddelen (hypnotica), tranquillizers, anticoagulantia (antistollingsmiddelen), hormonen, anti-emetica (geneesmiddelen tegen braken) en bepaalde antibiotica.
  • Wijn en alcoholische dranken zijn absoluut verboden.
  • Minder zout gebruiken.
  • Minder eiwitrijk voedsel gebruiken (vlees, kaas, enz.) naargelang het advies van de arts.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 04/02/2003 - 00h00 Editions Inserm, september 2001. Conférence de consensus, Parijs, 26-28 februari 1999. Traitement de l'hépatite C. Les recommandations de la Conférence de consensus, Parijs, 27-28 februari 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leverkanker is een van de ergste kankers Gepubliceerd op 28/04/2015 - 14h35

Leverkanker is meestal het gevolg van verwikkelingen van een cirrose of een chronische hepatitis B of C. Het kan ook gaan om een metastase van een andere kanker. Wij geven u een overzicht van wat u moet weten over deze bijzondere kanker.

Het abc van hepatitis Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Hepatitis B: erger dan AIDS Gepubliceerd op 03/01/2012 - 15h35

Net als AIDS is Hepatitis B een seksueel overdraagbare ziekte. Maar het virus dat voor deze ziekte verantwoordelijk is, is 100 keer besmettelijker dan HIV. Een persoon die besmet is met chronische Hepatitis B en niet wordt behandeld, kan cirrose en l...

Meer artikels