PUBLICITÉ

Levensreddende handelingen: durft u eraan te beginnen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2015 - 09h37
-A +A

Angst om fouten te maken: dat is blijkbaar de belangrijkste reden die ons belet om in te grijpen als iemand voor onze ogen een hartstilstand krijgt. Maar hoe zou ú reageren?

PUB

Iedereen kan levens redden!

Volgens de Belgische Cardiologische Liga krijgen elk jaar 10.000 mensen een hartstilstand. Thuis, op straat, op het werk… De gevolgen zijn echter altijd dezelfde: zodra het hart stilvalt, telt elke seconde. De hulpdiensten moeten uiteraard zo snel mogelijk arriveren, maar de omstandigheden waarin de patiënten ondertussen vertoeven, zijn even belangrijk. Zo verhoogt elke minuut waarin men het hart kan blijven doen kloppen (door hartmassage toe te passen), de overlevingskansen met 10 %, aldus nog de Liga.

Vandaar dat de boodschap elk jaar herhaald wordt: onze handen kunnen levens redden!

Hoe gaat u concreet te werk?

Het probleem is echter dat we vaak bang zijn om fouten te maken, waardoor we niet durven in te grijpen. Bent u ook in dat geval, dan is de makkelijkste oplossing wellicht: een cursus EHBO volgen. Het Rode Kruis organiseert regelmatig zulke cursussen in het hele land. U leert er hoe u doeltreffend moet handelen als iemand in uw omgeving een hartstilstand krijgt.
Maar zelfs als u niet zo ver wilt gaan, kunt u toch de vier belangrijkste stappen onder de knie krijgen bij een hartstilstand. Iedereen kan die leren:

  • De hulpdiensten bellen
  • Een hartmassage uitvoeren, zoals uitgelegd op de website van de Belgische Cardiologische Liga
  • Zo mogelijk een defibrillator gebruiken (er worden er steeds meer geïnstalleerd)
  • En last but not least: wees trots op uzelf zodra de hulpdiensten arriveren!

Om de bevolking aan te moedigen om mensenlevens te helpen redden, roept de Belgische Cardiologische Liga duo’s (“redders” en “geredden”) op om te getuigen. Aarzel niet om mee te werken als u in dat geval bent!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2015 - 09h37
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een leven redden vergt moed! Gepubliceerd op 18/05/2017 - 17h02

Een leven redden is niet iedereen gegeven. Toch ligt het in bijna ieders bereik. Dat is toch de les die de Belgische Cardiologische Liga wil verspreiden. Om iedereen aan te sporen levens reddende handelingen te stellen, heeft de Liga verschillende du...

Mooie melktanden = mooie definitieve tanden! Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, moeten kinderen veel zorg dragen voor hun melktanden. Die vallen weliswaar uit, maar hun gezondheid is bepalend voor die van de latere definitieve tanden. Uitleg en preventietips…

Meer artikels