Leven na seksueel misbruik

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 02/07/2013 - 11h17
-A +A

Slachtoffers van seksueel geweld lopen altijd een vreselijk trauma op. Vaak blijven de sporen nog jaren of zelfs decennia na de feiten voortleven. Toch is het mogelijk om er bovenop te raken en weer een tevreden leven te leiden, ook op seksueel vlak. 


PUB

Wat is een seksueel trauma?

Het is een daad die de denk- en gevoelswereld van de slachtoffers ingrijpend verandert. Vaak zeggen ze: «Niets zal nog ooit zijn zoals voorheen. Er is ‘voor’ en er is ‘na’». Ze houden er spanningen aan over en angsten die plots naar boven kunnen komen en het relationele, amoureuze en seksuele leven vergallen.

 

De gevolgen van seksueel misbruik


Slachtoffers van seksueel misbruik hebben soms altijd terugkerende nachtmerries. Ze kunnen ook flashbacks hebben, (dwang)gedachten of beelden die zich aan hun bewustzijn opdringen en het gebeurde weer oproepen. Vaak ook heractiveren bepaalde situaties de herinnering aan het geweld.

Een voorbeeld: Nadia is ooit aangerand door een man die gekleed was in een overall. «Sindsdien kan ik met niemand meer praten die een overall aanheeft. Er komt dan telkens een oncontroleerbaar gevoel van angst in me op, waardoor ik vlucht.»
Seksuele blokkades komen ook vaak voor bij slachtoffers van seksueel geweld.

 

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 02/07/2013 - 11h17

François Louboff , « J’aimerais tant tourner la page, guérir des abus sexuels vécus dans l’enfance », Éditions des Arènes. Solano Catherine, « Les trois cerveaux sexuels », Editions Robert Laffont. Yvonne Dolan, « Guérir de l’abus sexuel et revivre », Editions SATAS. « Ça arrive aussi aux garçons, l’abus sexuel au masculin », Michel Dorais, Editions Payot (petite bibliothèque Payot).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ivonne

Mooi artikel. Even ter aanvulling: Ongeveer de helft van alle slachtoffers van seksueel misbruik, met name wanneer dit gebeurt in de jeugd, krijgt te maken met ernstige psychische problemen.

Voor meer informatie over dit onderwerp, lees: 'Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij' verkrijgbaar via www.helenvanseksueelmisbruik.nl

PUB
Lees ook
Wie zijn die seksuele delinquenten? Geüpdatet op 14/06/2011 - 15h45

Heeft hij een vrouw lastiggevallen of verkracht? Dan moet hij ziek zijn! Dat is de reactie van iemand met een gezonde seksuele drift die het niet begrijpt en die meteen denkt dat de delinquent in kwestie aan een of andere pathologie lijdt. Maar hoe z...

Meer artikels