PUBLICITÉ

Leven met de ziekte van Crohn

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 05/10/2012 - 12h14
-A +A

De ziekte van Crohn is ongeneeslijk. Net zoals elke andere chronische ziekte, is het een aandoening waar men mee moet leren leven.

Het goede nieuws is dat de symptomen wel behandeld kunnen worden. De ontstekingen, de pijn, de diarree en andere symptomen kunnen verlicht worden en eventuele voedingstekorten kunnen aangepakt worden met een aangepaste voeding.

PUB

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn?

De eerste tekenen van de ziekte van Crohn duiken meestal op bij jonge volwassenen tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. De ontsteking veroorzaakt diarree en pijn, meestal rechtsonder in het abdomen. Andere symptomen zijn rectale bloedingen, gewichtsverlies en koorts. De ziekte van Crohn evolueert met onvoorspelbare opstoten waarvan de ernst kan variëren.
De verwikkelingen van de ziekte zijn fistels en een vernauwing of een obstructie van de darmen door een verdikking van de darmwand die op zijn beurt het gevolg is van een ontsteking.

Andere verwikkelingen zijn artritis, huidproblemen, ontstekingen ter hoogte van de mond of de ogen, nierstenen, galstenen en leverproblemen.

Geneesmiddelen die nuttig zijn voor patiënten met de ziekte van Crohn

In eerste instantie worden ontstekingsremmende geneesmiddelen voorgeschreven. Als die niet het gewenste resultaat opleveren, kan men een beroep doen op corticoïden en daarna op immunosupressiva. Pijnstillers en antispasmodica kunnen buikpijn bestrijden en geneesmiddelen tegen diarree en laxativa verlichten darmklachten. In sommige gevallen worden antibiotica voorgeschreven om de bacteriële intestinale darmflora te behandelen en om de ontsteking te beperken.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 13/05/2008 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 05/10/2012 - 12h14
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De ziekte van Crohn binnenkort beter bekend in België Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

Koorts, diarree, maagdarmklachten… De ziekte van Crohn is een weinig bekende, chronische maagdarmontsteking die moeilijk onder controle te krijgen is en die ook heel wat sociale ongemakken meebrengt. Met een campagne wil men de ziekte bij het grote p...

Wat moeten patiënten met de ziekte van Crohn eten? Gepubliceerd op 05/10/2012 - 12h23

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm, waarvan de oorzaak nog niet helemaal duidelijk is. Deze aandoening heeft gevolgen voor het dagelijkse leven van de personen die eraan lijden. Elke dag worden mensen met de ziekte va...

Welke rol speelt de darmflora in de ziekte van Crohn? Geüpdatet op 16/12/2015 - 15h43

De darmflora - vandaag spreken we eerder van microbiota - bestaat uit miljoenen micro-organismen, waaronder ook bacteriën. In normale omstandigheden leven die organismen in perfecte harmonie met elkaar. De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij h...

Meer artikels