PUBLICITÉ

Leven in een appartement: een kattenleven?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 11/04/2006 - 00h00
-A +A

Woont u in een appartement en kan uw kat niet naar buiten? Het is meestal gemakkelijker deze situatie vol te houden als uw kat deze levenswijze al van jongsaf aan gewend is en u zijn omgeving verrijkt.

PUB

Sociaal leven

Omdat hij in uw woning opgesloten zit, rekent uw binnenhuiskat op u om hem sociale contacten te bezorgen. Uw aanwezigheid is dus belangrijk indien u geen andere huisdieren hebt! Als u verschillende katten hebt, moet u weten dat ze samen kunnen leven op voorwaarde dat de ruimte niet te beperkt is. In het andere geval kunnen er conflicten ontstaan over de plaatsen of voorwerpen die door verschillende katten moeten worden gedeeld. Bovendien kunnen 2 of 3 katten in een groot appartement wel in harmonie leven, maar nog meer dieren zullen een bron van stress vormen voor deze dieren die meestal solitair en territoriaal van aard zijn. Indien u verschillende katten koopt, moet u er ook aan denken ze te laten steriliseren. Mannelijke en vrouwelijke dieren zullen namelijk snel de behoefte voelen om zich te reproduceren en dieren van hetzelfde geslacht die niet gesteriliseerd zijn, hebben vaak een meer uitgesproken karakter en hebben het vaak moeilijker om samen te leven.Honden kunnen goed met katten samenleven, vooral als ze al heel jong met elkaar in contact gebracht zijn. Toch is het belangrijk om katten en honden niet onbewaakt samen te laten als ze elkaar niet goed kennen. Uw kat kan ten slotte meestal niet met andere zoogdieren (knaagdieren…) samenleven en als deze dieren zich in een kamer bevinden waar uw kat toegang toe heeft, is steeds een nauwgezette bewaking vereist.

Jachtinstinct en nieuwsgierigheid

Er zijn uitzonderingen, maar de meeste katten zijn van nature nieuwsgierig en actief, en bovendien geduchte jagers: ze hebben nood aan een omgeving die aan dat karakter beantwoordt. Omdat de jacht een groot gedeelte van zijn activiteit inneemt, kunt u uw kat zeker bekoren door nepprooien in uw appartement achter te laten! De meeste katten hebben vooral een voorliefde voor speeltjes die geluid voortbrengen. Speeltjes die vastgemaakt zijn aan een elastiek of veer vallen ook zeer in de smaak. Aarzel niet om uw prooien tot leven te wekken door zelf met uw kat te spelen. Ten slotte kunnen kattenbomen, krabpalen, kattentunnels en kattengras helpen om de leefwereld van uw vriend te verrijken. In de winkels vindt u tal van speeltjes, maar ook gewone huishoudelijke voorwerpen kunnen nuttig zijn: heel wat katten zijn bijvoorbeeld dol op plastic zakken en kartonnen dozen. Andere voorwerpen kunt u echter beter niet gebruiken, zoals bolletjes wol, die rond de tong verstrikt kunnen raken of een obstructie in de darmen veroorzaken als ze worden ingeslikt.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 11/04/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De vacht van uw kat: onderhoud en haarballen Geüpdatet op 11/05/2005 - 00h00

Katten staan bekend om hun properheid en hun grondig toilet. Sommige dieren hebben echter verzorging nodig om een mooie en zachte vacht te behouden. Dat geldt des te meer voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen, en tijdens de rui...

Meer artikels