PUBLICITÉ

Leve slowfood!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 10h45
-A +A

Slowfood is niet langer alleen maar een trend, maar een mondiale beweging die nu al onze eetgewoonten drastisch heeft veranderd. Deze week is slowfood aan het feest in Brussel

PUB

Wat is slowfood precies?

Misschien hebt u nog nooit van slowfood gehoord, al is die vandaag wel vrij populair. De beweging ontstond eind jaren 80 in Italië en verspreidde zich vervolgens wereldwijd. De naam slowfood is uiteraard een reactie op “fastfood”, synoniem van een snelle, goedkope… en zeer ongezonde hap die overal hetzelfde smaakt. Slowfood is een tegenbeweging die het volgende wil promoten:

  • lekkere voeding, d.w.z. smaak- en kleurrijk, en goed voor een heerlijke maaltijd;
  • op een milieuvriendelijke manier gekweekt;
  • sociaal rechtvaardig, waarbij de producenten een eerlijke prijs krijgen;
  • en lokaal, dus afkomstig uit de eigen streek en niet getransporteerd vanuit de andere kant van de wereld, waarbij honderden liters olie verspild worden.

De doorbraak van die ideeën en de toepassing ervan in steeds meer restaurant- én huiskeukens heeft een echte revolutie teweeggebracht op ons bord. Weer volop leren genieten van seizoensproducten, leren welke groenten er zoal gekweekt worden bij ons, inzien waarom biofruit of eerlijk gekweekt fruit duurder is dan fruit dat te koop is in de warenhuizen, maar dat dit prijsverschil terecht is… Al die ontwikkelingen zouden er wellicht ook gekomen zijn zonder de slowfoodbeweging, al blijft die tegelijk een belangrijk symbool en instrument van dit bewustwordingsproces.

Aarzel dus niet om deze week even rond te lopen in onze hoofdstad, ook al bent u geen Brusselaar. Er worden culinaire wandelingen georganiseerd, en sommige restaurants bieden een speciaal aangepast menu aan. U vindt het volledige weekprogramma terug op www.proefbrussel.be.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 10h45
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat eet ik het best als ik moe ben? Gepubliceerd op 03/02/2016 - 11h25

De dagen worden almaar korter en grijzer. U raakt ’s ochtends niet uit bed. U sleept zich door de dag, zit urenlang voor de buis of in de bioscoop. Kortom, u bent moe, u zit erdoor. Wat kunt u eten om u op te kikkeren en de vermoeidheid te overwinnen...

Op het menu: courgette Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Zoals de naam duidelijk aangeeft, behoort deze groente tot de gemakkelijk te kweken familie van de pompoenen (courges in het Frans). En hoewel "courge" in de Franse spreektaal ook "lomperik" betekent, is deze term enigszins toepasselijk op de courget...

Op het menu: zeebrasem Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

De zeebrasem behoort tot de familie van de Sparidae. Toen de aquacultuur nog niet bestond, werd zeebrasem gevangen van mei tot oktober, maar nu wordt de vis vooral in aquacultuur gekweekt.

Op het menu: meloen Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

De meloen is een kruipplant van de familie van de Cucurbitaceae, waartoe ook de courgettes en de pompoenen behoren.

Meer artikels