PUBLICITÉ

Leve de oliën voor mijn huid!

Gepubliceerd door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 06/01/2014 - 09h13
-A +A

Bij plantaardige olie denken we meestal aan een keukeningrediënt.

Plantaardige olie is echter niet alleen nuttig bij het koken, maar ook in de badkamer!

Tekst en uitleg.

PUB

Plantaardige olie en haar goede eigenschappen

Het woord zegt het: plantaardige olie is olie die geperst wordt uit producten van plantaardige oorsprong zoals noten, zaden, bloemen of planten.

Olijfolie is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld, maar om onze huid te verzorgen kunnen we ook olie van argannoot, borage (bernagie), avocado enz. gebruiken.

Deze plantaardige oliën zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, essentiële vetzuren –denk aan de omega’s 3 en 6- en vitaminen die onze huid beschermen, voeden en kunnen verjongen.

Je vindt ze in traditioneel geproduceerde vorm, of verwerkt in klassieke cosmetische producten.

Ook dermatologen verwerken dergelijke oliën vaak in zelfbereide crèmes en zalven, zoals bijvoorbeeld olijfolie in handcrèmes of amandelolie in lichaamscrèmes.

Olie dringt niet goed in je huid, wordt wel eens gezegd. Niets is minder waar. Of toch voor plantaardige oliën. In tegenstelling tot minerale olie, vertonen de cellen waaruit zo’n plantaardige olie bestaat affiniteit met de cellen in onze huid. Daardoor kunnen hun actieve bestanddelen penetreren tot de dermis (de huidlaag onder de opperhuid) waar het probleem of de beschadiging zit.

Een plantaardige olie voor elk huidtype

Om de verzorging zo doeltreffend en aangenaam mogelijk te maken, warm je de olie op in je handen en masseer je daarna je gelaat of lichaam. Zo penetreert de olie beter in je huid en stimuleer je bovendien de bloedcirculatie. Dat plantaardige olie wat vettig aanvoelt nadat je ze hebt aangebracht, kan je oplossen door de gepaste olie te kiezen voor je huidtype. Bijvoorbeeld:

 • Voor de droge huid:
  arganolie, borageolie, kokosolie
  (verzachten de huid) …

 • Voor de vette huid:
  jojoba
  (vertraagt de talgproductie van de huid) …

 • Voor de ouder wordende huid:
  macademia-, avocado-, borage-, muskaatroosolie
  (maakt de huid soepeler en elastischer) …

Nadat je een beetje olie op je huid hebt aangebracht, merk je het al: je huid is zachter en soepeler.

Waarschuwing: sommige mensen kunnen echter ook allergisch reageren op bepaalde plantaardige oliën, zoals bijvoorbeeld het geval is bij oliën op basis van noten.#E#

Gepubliceerd door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 06/01/2014 - 09h13

Met de medewerking van Dr. Olivier Aerts, dermatoloog UZA.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamine E, de schoonheidsvitamine Gepubliceerd op 03/10/2014 - 10h51

We hebben alle vitamines nodig om ons lichaam gezond te houden, maar vitamine E onderscheidt zich vooral door haar sterke antioxiderende eigenschappen. Die zijn erg waardevol voor de huid . Waarin vinden we vitamine E en hoe gebruiken we ze?

Etherische oliën om muggen te bestrijden Geüpdatet op 17/07/2015 - 17h06

Muggen zijn vervelend. Ze steken, veroorzaken jeuk en ze kunnen ziektes overdragen. Sommige etherische oliën houden deze ongenode gasten van onze huid weg. Welke en hoe moet u ze gebruiken? Een overzicht van de meest doeltreffende etherische oliën me...

Meer artikels