PUBLICITÉ

Leve de lente... behalve voor de allergielijders!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/03/2012 - 17h42
-A +A

Het is lente, voor de allergielijders begint de jaarlijkse ellende weer. ’s Winters hebben ze normaal geen last van stuifmeel of pollen. De lange koudegolf in februari heeft die rustige periode dit jaar nog verlengd. Maar er is geen ontkomen meer aan, de els en de  hazelaar verspreiden hun zaadjes al in de wind. De periode van de niesbuien is definitief begonnen…

PUB

Luchtwegenallergieën zijn niet synoniem met hooikoorts

Luchtwegenallergieën uiten zich in de meeste gevallen door allergische rinitis. Dat staat voor een hele collectie minder leuke symptomen:

  • Een druipneus die maar blijft lopen ("als een kraan" zeggen de betrokkenen vaak)
  • Lange niesbuien, vooral ‘s ochtends (storend voor iedereen in de buurt, maar vooral uitputtend voor de allergielijders)
  • Vaak gaat dit nog gepaard met andere vervelende dingen zoals conjunctivitis  (bindvliesontsteking) of hoesten.

Met al deze klachten hebben we de bekendste symptomen op een rij gezet. Maar dat is niet alles! Er zijn nog andere, minder bekende aspecten van  luchtwegenallergieën die voor  de betrokkenen net zo hinderlijk en lastig zijn. We noemen er een paar: slaapstoornissen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen… De lijst is lang. Patiënten klagen dan ook vaak over felle vermoeidheid en een lagere productiviteit in het seizoen van de allergieën.

 

Allergie voor pollen, niet alleen in de zomer!

Deze luchtwegenallergieën worden vaak "hooikoorts" genoemd. De hooiperiode is ook vreselijk voor mensen die allergisch zijn voor de pollen van grassen (alle soorten grassen, maar ook tarwe en de meeste andere graangewassen).

En aangezien er heel wat grassen in onze contreien groeien en de bestuiving ervan algemeen in juli en augustus plaatsvindt, zijn deze twee maanden extra lastig voor allergielijders. Maar het zou te mooi zijn om te denken dat de zomer en alleen de zomer het seizoen van de luchtwegenallergieën is…

 Zoals hierboven al aangegeven verschijnen de eerste pollen in februari/maart, en van dan af houdt het tot september niet meer op. Voor een pollenkalender kunt u terecht op de website www.airallergy.be.

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/03/2012 - 17h42
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kruisallergie: pollen en voedingsmiddelen Gepubliceerd op 07/05/2013 - 11h00

Kruisallergie komt steeds vaker voor, maar is nog niet goed gekend. Sommige kruisallergieën liggen voor de hand, zoals tussen twee verschillende soorten pollen of twee verwante voedingsstoffen, maar andere zijn verrassender. Dat is bijvoorbeeld zo in...

Pollenpieken via SMS Gepubliceerd op 18/04/2017 - 14h45

Hebt u hooikoorts en bent u niet "beschermd" door medicatie, dan is het belangrijk dat u de hoeveelheid allergene pollen in de lucht kent. En waarom niet via SMS?

Pollenallergie, maar welke pollen? Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h20

Duizenden Belgen hebben een groot deel van het jaar last van allergische rinitis . Deze erg hinderlijke aandoening wordt onder meer veroorzaakt door een allergie voor pollen of stuifmeel . Maar welke planten lokken deze allergieën precies uit? En hoe...

Meer artikels