PUBLICITÉ

Leve de generische geneesmiddelen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/05/2015 - 09h54
-A +A

Ondanks alle campagnes en de wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid zijn de generische geneesmiddelen in België nog altijd niet erg populair.

PUB

Een nieuwe campagne om de generische geneesmiddelen aan te prijzen

«Generische geneesmiddelen zijn even kwaliteitsvol, veilig en  doeltreffend». Komt dat zinnetje u bekend voor? Het is de slogan van een lopende campagne die het gebruik van generische geneesmiddelen wil promoten.  Deze medicijnen zijn minder duur dan de traditionele geneesmiddelen, maar slaan bij de Belgen niet aan.

Maar net omdat ze even doeltreffend zijn dan de rest van de geneesmiddelen en een toch stuk goedkoper zijn ze een ideale manier om de put in de sociale zekerheid te helpen dempen.

Hoe komt een generisch geneesmiddel op de markt?

Ter herinnering: elk nieuw geneesmiddel dat op de markt komt, is beschermd door een octrooi dat concurrenten verbiedt om hetzelfde te doen. Dat is ook logisch: het bedrijf dat het product op de markt brengt, heeft zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van het medicijn en moet er dus winst ook mee kunnen maken. Maar de patenten gelden maar voor een bepaalde periode en als ze vervallen zijn, mogen andere bedrijven generische geneesmiddelen op de markt brengen.
Die generische medicijnen bevatten precies dezelfde stoffen, in dezelfde dosis en in dezelfde vorm (spray, siroop, crème, capsule, pil, enz.) als de oorspronkelijke versie. Alleen kunnen ze veel goedkoper verkocht worden omdat de firma’s die ze op de markt brengen er niet in hebben hoeven te investeren. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat generische geneesmiddelen niet aan toezicht onderworpen zijn. Het bedrijf moet aantonen dat de goedkopere versie van het medicijn het equivalent is van de originele versie: het moet dezelfde actieve bestanddelen bevatten, dezelfde vorm hebben en ook de hoeveelheid actieve stoffen die in het product terechtkomen moet dezelfde zijn.

Ondanks alles zijn er toch enkele kleinere verschillen tussen generische en traditionele geneesmiddelen. De vulstoffen - dat zijn de niet-actieve ingrediënten die het geneesmiddel zijn kleur, textuur en smaak geven - kunnen verschillen. Maar een kort gesprek met uw apotheker of uw arts over dit onderwerp zal zeker en vast duidelijkheid scheppen als u eventueel met vragen zit. Dus: ga zeker voor de generische geneesmiddelen!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/05/2015 - 09h54
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Generische geneesmiddelen: wat verandert er? Geüpdatet op 03/04/2012 - 11h26

De overheid wil het gebruik van generische geneesmiddelen extra stimuleren om de uitgaven in de gezondheidszorg te drukken. Apothekers krijgen voortaan toelating om in bepaalde omstandigheden een ander geneesmiddel te geven als datgene dat door de ar...

Meer artikels