PUBLICITÉ

Leve al het lekkers tijdens de feesten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/12/2012 - 13h44
-A +A

De eindejaarsfeesten en bijhorende maaltijden hoeven geen aanslag te plegen op onze gezondheid.

De traditionele feestproducten zitten in feite boordevol goede voedingsstoffen.

Ganzenlever, zeevruchten, zalm, kaviaar, chocolade ... Ontdek hun positieve eigenschappen en geniet ervan zonder schuldgevoelens of spijt.

PUB

Foie gras

Of het nu ganzenlever dan wel eendenlever is, de voedingsstoffen zijn min of meer dezelfde. De lever wordt ook op dezelfde manier geproduceerd.

Foie gras is afkomstig van vogels die genetisch geprogrammeerd zijn om grote vetreserves in de lever op te slaan als ze veel eten. Ook trekvogels leggen spontaan vetreserves aan voor ze aan de trek beginnen. De oude Egyptenaren kwamen meer dan 5000 jaar geleden op het idee om ganzen vet te mesten, vermoedelijk nadat ze de enorme levers hadden ontdekt van de wilde vogels die ‘s winters in de Nijldelta overwinterden. Op die manier ontdekten ze onze ganzenlever of foie gras die elk jaar als een van de sterren op de menu’s van de eindejaarsfeesten prijkt.

Foie gras is, de naam zegt het, vet! 44% van de calorieën zijn afkomstig van vetten, en dat is niet niets.

Maar omdat we ons na een portie van meer dan 50 g ganzenlever al verzadigd voelen en we er in de week van de eindejaarsfeesten ook niet elke dag van eten, is het risico op een overdosis vetten beperkt.

 

Ganzenlever is net als olijfolie in feite een gezond levensmiddel.

  • De vetten bestaan vooral uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en die hebben een gunstige invloed op het hele hart- en vaatstelsel omdat ze de HDL, de slechte cholesterol dus, doen dalen.
  • Ganzenlever bevat ook veel vitamine B6 en B9 en die bieden eveneens bescherming tegen hart- en vaatziektes.
  • En als kers op de taart breekt ganzenlever ook het record van ijzerhoudende producten!

Zeevruchten

Behalve als u er allergisch voor bent, is het bijna onmogelijk om tijdens de eindejaarsfeesten aan de traditionele zeevruchtenschotel te ontsnappen, en gelukkig maar! Oesters horen er natuurlijk bij (en vormen zelfs de hoofdmoot), maar ook mosselen, kreukels, wulken en diverse schaaldieren zoals grijze en roze garnalen, krab en/of langoustines horen erbij.

Al deze zeevruchten - en vooral de schelpdieren - zijn heel gezond en voedzaam, want ze bevatten:

  • veel eiwitten,
  • vitamines,
  • allerlei soorten minerale zouten.

Kreukels en wulken leveren het meeste magnesium en ijzer. En aangezien we vaak een tekort aan deze vitamines hebben, is dit de kans om onze voorraad aan te vullen.

Zeevruchten, en vooral oesters dan, gelden ook als afrodisiaca. Dat is weliswaar nog nooit wetenschappelijk bewezen, maar het kan geen kwaad om ervan te eten. Wie weet doet het placebo-effect zijn werk.

Zeevruchten, schelp- of schaaldieren bevatten geen vetten. He zijn dus van nature lichte en magere producten. Een beetje boter mag dus eventueel op het sneetje roggebrood dat er traditioneel bij wordt geserveerd. Dat roggebrood zit zelf vol vezels, wat alweer een gezondheidstroef is.

Als er producten zijn die u zeker in de menu’s van de feestmaaltijden moet opnemen, dan zijn het wel zeevruchten. Doe u er in deze eerder vermoeiende periode dus geregeld aan te goed. U kikkert er echt van op.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/12/2012 - 13h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/12/2012 - 13h44
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu: foie gras Gepubliceerd op 17/12/2012 - 17h44

De naam " foie gras " is angstaanjagend. Het nuttigen ervan roept vaak schuldgevoelens op. Ten onrechte, want de lipiden in eendenlever hebben nagenoeg dezelfde samenstelling als de lipiden in olijfolie, waarvan de weldaden voortdurend worden opgehem...

Foie gras en magret: kunt u er zonder gevaar van eten? Geüpdatet op 23/12/2016 - 14h57

De vogelgriep heeft onlangs in Frankrijk toegeslagen. Meerdere kwekerijen zijn besmet. Duizenden eenden die om hun foie gras werden gekweekt, zijn geslacht. België blijft voorlopig van de vogelgriep gespaard, maar we zijn een land van import. Toch wi...

De omega 3-top tien van levensmiddelen Geüpdatet op 17/10/2011 - 14h33

Iedereen weet intussen al wel dat vis veel omega 3 bevat. Maar er zijn nog producten die onze dagelijkse behoefte kunnen helpen dekken. We zetten de tien levensmiddelen met het hoogste omega 3 -gehalte op een rijtje. Zet ze regelmatig op uw menu en p...

Dieet: hoe de feestdagen goed doorkomen? Gepubliceerd op 04/12/2012 - 12h03

Het is onmogelijk te ontsnappen aan "overladen" eindejaarsmenu's. We moeten dus goed opletten en proberen de feestperiode door te komen zonder "levercrisis", "kater" of een gewichtstoename (van 3 kg). De "klassiekers" zijn zo slecht nog niet! Met een...

Meer artikels