PUBLICITÉ

Leukemie: wat u erover moet weten

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/12/2002 - 00h00
-A +A

Leukemie is een sterk gemediatiseerde ziekte (in de literatuur, zelfs in cinemazalen) en staat synoniem met ongeneeslijke ziekte bij kinderen. Een kort overzicht.

PUB

Welke zijn de oorzaken?

Leukemie is in feite een verzamelnaam voor kwaadaardige ziekten van de witte bloedcellen. Leukemie kan op elke leeftijd optreden en de ernst van de leukemie kan sterk verschillen. Met de moderne behandelingen kan leukemie vaak volledig genezen.Leukemie ontstaat dus als de witte cellen in het bloed en het beenmerg (het beenmerg is de plaats waar de bloedcellen worden gemaakt: witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes) gaan woekeren of prolifereren.Men onderscheidt acute en chronische leukemie. De leukemie kan uitgaan van de lymfocyten of van de myelocyten (de twee belangrijkste soorten witte bloedcellen). Men spreekt dan van acute lymfatische leukemie, chronische lymfatische leukemie, acute myeloïde leukemie en chronische myeloïde leukemie. Bij een acute leukemie zijn de cellen jong en weinig gedifferentieerd. Bij een chronische leukemie zijn de cellen rijper. Soms is de oorzaak van de leukemie bekend: bijv. ioniserende stralen (radioactiviteit zoals in Hiroshima en Tsjernobyl). Bij chronische myeloïde leukemie kan een chromosomale afwijking, zoals trisomie 21, een rol spelen, net zoals bepaalde virussen. Maar in vele gevallen is de oorzaak niet bekend.

In de praktijk

Algemene vermoeidheid is vaak een goedaardig probleem, maar kan ook een teken zijn van leukemie. Purpura (rode tot purperen huidvlekjes die niet verdwijnen bij druk) en frequente (neus- en tandvlees) bloedingen wijzen vaak op een ernstiger ziekte. Raadpleeg dadelijk een arts.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 10/12/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leukemie: wat is het precies? Gepubliceerd op 13/04/2016 - 10h34

De diagnose van leukemie komt vaak hard aan. De ene bloedkanker is nochtans de andere niet. Wat zijn de verschillende types van leukemie? Wat zijn de kenmerken ervan? Hoe worden ze behandeld?

Kinderopvang beschermt tegen leukemie! Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h28

De link tussen kinderopvang en leukemie? Kinderen die vanaf de eerste maanden naar de crèche of naar een pleegmoeder gaan, zouden minder risico lopen om later leukemie te krijgen dan kinderen die overdag niet naar de opvang gaan.

Viscerale leishmaniose: de denkpiste van een vaccin Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Viscerale leishmaniose is een parasitaire ziekte die vaak voorkomt in tropische en mediterrane streken, zoals het zuiden van Frankrijk. Elk jaar worden wereldwijd 500.000 nieuwe gevallen vastgesteld. De ziekte wordt met name via honden aan de mens -...

Meer artikels