Leukemie is een sterk gemediatiseerde ziekte (in de literatuur, zelfs in cinemazalen) en staat synoniem met ongeneeslijke ziekte bij kinderen. Een kort overzicht.

Welke zijn de oorzaken?
Leukemie is in feite een verzamelnaam voor kwaadaardige ziekten van de witte bloedcellen. Leukemie kan op elke leeftijd optreden en de ernst van de leukemie kan sterk verschillen. Met de moderne behandelingen kan leukemie vaak volledig genezen.Leukemie ontstaat dus als de witte cellen in het bloed en het beenmerg (het beenmerg is de plaats waar de bloedcellen worden gemaakt: witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes) gaan woekeren of prolifereren.Men onderscheidt acute en chronische leukemie. De leukemie kan uitgaan van de lymfocyten of van de myelocyten (de twee belangrijkste soorten witte bloedcellen). Men spreekt dan van acute lymfatische leukemie, chronische lymfatische leukemie, acute myeloïde leukemie en chronische myeloïde leukemie. Bij een acute leukemie zijn de cellen jong en weinig gedifferentieerd. Bij een chronische leukemie zijn de cellen rijper. Soms is de oorzaak van de leukemie bekend: bijv. ioniserende stralen (radioactiviteit zoals in Hiroshima en Tsjernobyl). Bij chronische myeloïde leukemie kan een chromosomale afwijking, zoals trisomie 21, een rol spelen, net zoals bepaalde virussen. Maar in vele gevallen is de oorzaak niet bekend.
In de praktijk
Algemene vermoeidheid is vaak een goedaardig probleem, maar kan ook een teken zijn van leukemie. Purpura (rode tot purperen huidvlekjes die niet verdwijnen bij druk) en frequente (neus- en tandvlees) bloedingen wijzen vaak op een ernstiger ziekte. Raadpleeg dadelijk een arts.