PUBLICITÉ

Leukemie: wat is het precies?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/04/2016 - 10h34
-A +A

De diagnose van leukemie komt vaak hard aan. De ene bloedkanker is nochtans de andere niet. Wat zijn de verschillende types van leukemie? Wat zijn de kenmerken ervan? Hoe worden ze behandeld?

PUB

Leukemie is bloedkanker

Leukemie is een bloedkanker, meer bepaald kanker van het beenmerg. Dat is het sponsachtige weefsel binnen in onze beenderen waar de bloedcellen worden aangemaakt. Bij deze kanker worden de witte bloedcellen aangetast. Die cellen beschermen ons tegen indringers van buiten ons lichaam. Bij leukemie werken de aangetaste witte bloedcellen niet meer zoals het hoort, ze beginnen ongeremd te woekeren en belemmeren daardoor de productie van de andere gezonde bloedcellen zoals de rode bloedcellen, bloedplaatjes, enz. De witte bloedcellen worden in het beenmerg aangemaakt, maar komen uiteindelijk ook in de bloedsomloop terecht.

Als het bloed zijn rol niet meer kan vervullen, kunnen er verschillende symptomen optreden:

  • Anemie of bloedarmoede. Als het aantal rode bloedcellen in het bloed daalt, krijgen de weefsels niet genoeg zuurstof meer toegediend. Dat kan leiden tot bleekheid, felle vermoeidheid en ademnood;

  • Stollingsproblemen. Het verminderde aantal bloedplaatjes – dat zijn de cellen die het bloed doen stollen – kan bloeduitstortingen veroorzaken of vaker tot bloedingen leiden;

  • Vaker last van infecties. Omdat de witte bloedcellen hun verdedigende rol niet meer vervullen, kunnen er vaker infecties optreden. Die genezen vaak ook moeilijker.

  • Gezwollen lymfeklieren of zwellingen van bepaalde organen zoals de milt kunnen ook optreden. Kleine kinderen kunnen ook pijn in de botten hebben.

 

De vier grote groepen van leukemie

Myeloïde of lymfatische leukemie?

De hematopoïetische stamcellen - dat zijn de moedercellen waaruit alle cellen in het bloed gevormd worden - brengen twee groepen cellen voort. De lymfatische cellen: die brengen op hun beurt de lymfocyten voort (een type van witte bloedcellen). Ons afweerstelsel bestaat vooral uit dit celtype en de myeloïde stamcellen: die brengen vervolgens twee nieuwe cellijnen van witte bloedcellen voort (monocyten of granulocyten), maar ook rode bloedcellen, bloedplaatjes, enz.

Bij leukemie kunnen de lymfatische cellen of de myeloïde cellen worden aangetast. Over het algemeen, evenwel zonder een absolute regel te zijn, is myeloïde leukemie gevaarlijker omdat de behandelingen van lymfatische leukemie een grote vooruitgang hebben geboekt en vaker voor een remissie wordt verkregen.

Acute of chronische leukemie?

De soorten leukemie worden ook gegroepeerd op basis van de graad van maturiteit (ontwikkelingsgraad) van de abnormale cellen. Bij acute leukemie is de cel abnormaler en ook agressiever. Ze deelt zich dus sneller. De levensprognose als de kanker niet behandeld wordt, is 3 tot 6 maanden. De chronische vorm verloopt veel trager. De kankercellen zijn minder agressief en kunnen zij aan zij met de gezonde cellen in het bloed leven. Chronische leukemie kan jarenlang sluimerend bestaan zonder dat het een impact heeft op de patiënt. De kanker wordt daarom ook vaak toevallig ontdekt.

Er bestaan dus vier grote groepen van leukemie. Meestal treffen ze verschillende groepen van de bevolking:

  • Acute lymfatische leukemie komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen, met nog een tweede piek bij oudere mensen.

  • Acute myeloïde leukemie komt vooral voor bij volwassenen. Het aantal gevallen stijgt ook met de leeftijd.

  • Chronische myeloïde leukemie komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd.

  • Chronische lymfatische leukemie komt vooral voor bij oudere mensen.

 

Initialement publié par Thomas Coucq, gezondheidsjournalist le 17/03/2014 - 13h20 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/04/2016 - 10h34

Met dank aan dr. Philippe Lewalle, hoofd van de afdeling klinische hematologie in het Institut Jules Bordet in Brussel en aan dr. Karin Rondia, medisch directeur van de Stichting tegen Kanker.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderopvang beschermt tegen leukemie! Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h28

De link tussen kinderopvang en leukemie? Kinderen die vanaf de eerste maanden naar de crèche of naar een pleegmoeder gaan, zouden minder risico lopen om later leukemie te krijgen dan kinderen die overdag niet naar de opvang gaan.

Huidkanker: een hoopgevend gen Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Men heeft onlangs een gen geïdentificeerd dat een rol speelt bij het melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker. Dat is eventueel een interessante denkpiste voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Meer artikels