PUBLICITÉ

Leugen of verbeelding?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/11/2003 - 00h00
-A +A

Kinderen durven wel eens te liegen. Als volwassene kunnen we hen helpen om de waarheid te zeggen. Vergeet daarom nooit dat ze anders redeneren dan wij en leer vervolgens een opzettelijke leugen te onderscheiden van een gewoon verzonnen verhaal.

PUB

Probeer kalm en logisch het gedrag van een kind te begrijpen. Herhaalde leugens vloeien meestal voort uit kleine leugentjes (fantasierijke verhalen of ongefundeerde verklaringen) die het verwachte effect hadden, zoals een moeilijke situatie minimaliseren, een straf vermijden, de aandacht trekken of zijn zelfrespect beschermen.

De kinderen vertellen graag verhaaltjes

Als uw kind plots tegen zijn vriendje zegt: "Ik heb ook een poes!" , dan is het heel waarschijnlijk dat dat geen echte leugen is, maar dat hij zijn wensen gewoon voor werkelijkheid neemt. En het kan helemaal geen kwaad om in gedachten toch te krijgen wat je in werkelijkheid niet hebt. Om hem niet aan te zetten tot dergelijke onwaarheden, is het belangrijk dat u aandacht hebt voor zijn gevoelens en hem bijvoorbeeld vraagt of hij graag een poes zou willen en waarom.

Herhaalde en opzettelijke leugens wijzen op een gebrek aan zelfvertrouwen. Door zijn slechte daden niet te erkennen, beschermt het kind zichzelf. In dergelijke gevallen kan u het helpen om die gewoonte om te liegen, af te leren.

  • Blijf altijd kalm, anders kan het de reflex krijgen om te gaan liegen uit angst. Uw woede of het kind zwaar straffen leidt vaak tot nog meer leugens, uit angst voor uw reactie.
  • Noem uw kind geen leugenaar en verneder het nooit. Hoe meer het een leugenaar zal worden genoemd, hoe meer het zal liegen. In plaats van te zeggen dat het liegt, kan u beter het verbod uitleggen dat het heeft overtreden.
  • Om het liegen af te leren, benadrukt u wat het kind spontaan zegt en bekrachtigt u moedig gedrag: "Ik vind het fijn dat je me hebt geholpen en de waarheid hebt gezegd, dat is heel eerlijk en moedig van je." Als het opnieuw liegt, laat dan zien dat u verrast bent en herinner het er met een voorbeeld aan dat het nochtans niet de gewoonte heeft om te liegen. Op die manier zal het in zijn binnenste geloven dat het eigenlijk een eerlijk persoon is. Kinderen geloven vaak dat goede mensen altijd goede dingen doen, terwijl slechte mensen alleen maar slechte dingen doen. Dat is dan ook waarom ze geneigd zijn hun slechte daden te ontkennen, om als een goed mens over te komen.
  • Geef uw kind voldoende aandacht, feliciteer het voor zijn goede gedrag en geef het de kans om vergiffenis te vragen door bijvoorbeeld de brokken op te ruimen, zich te verontschuldigen, een voorwerp terug te brengen enz. Zo prent u het goed gedrag in en versterkt u zijn gevoel een goede persoon te zijn.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/11/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vermijd een negatieve spiraal Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Om met iemand te kunnen communiceren , moet je hem in de eerste plaats nemen zoals hij is en dus aanvaarden wat hij zegt, ook al bent u het er niet mee eens. U moet hem met andere woorden de vrijheid gunnen om anders te denken dan u en hem duidelijk...

Hoe omgaan met een slecht geweten? Geüpdatet op 04/10/2013 - 11h06

Iedereen van ons heeft in zijn leven op zijn minst al één feit gepleegd waar hij niet fier op is. Een leugen, een daad die nefast was voor een familielid, een vergeetachtigheid met zware gevolgen, enz. De schuldgevoelens die daarna opkomen, kunnen on...

Ik heb een slecht karakter, wat kan ik daar aan doen? Geüpdatet op 10/10/2006 - 00h00

Ik denk dat ik een slecht karakter heb. Waarom denk ik dat? Omdat ik vaak boos ben, vaak dingen stukgooi en tegendraads ben. Het is een kant van mij waar ik me om schaam, maar ik lijk er niets aan te kunnen doen. Hoe kan ik een beter mens worden of h...

Goed omgaan met stress Gepubliceerd op 07/03/2011 - 17h34

Stress hoort bij het leven. De mens is nu eenmaal een bron van stress voor zijn medemensen. Denk dus niet dat u eraan ontsnapt. Iedereen heeft stress , het is een menselijk gegeven... Maar wat moeten we ermee aan? Er gewoon leren mee omgaan, hem lere...

Meer artikels