PUBLICITÉ

Let op de rug van uw kind!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/02/2012 - 08h58
-A +A

Zolang uw kind groeit, moet u goed op zijn rug letten. Bij de minste afwijking moet u een orthopedisch chirurg raadplegen, zodat hij een eventuele groeistoornis tijdig kan behandelen.

PUB

Kinderen en rugpijn

Wervelkolomaandoeningen bij kinderen komen meestal voor in de periode waarin de wervelkolom snel groeit: rond 12-13 jaar bij meisjes (vóór de eerste maandstonden), rond 13-14 jaar bij jongens (vóór de eerste tekens van de puberteit). Vandaar het belang van een regelmatige en grondige controle, om misvormingen (scoliose, kyfose) op te sporen en een verkeerde houding vroeg genoeg te corrigeren.

De schoolarts vervult een belangrijke rol bij het opsporen van dergelijke misvormingen. Toch worden die bij heel wat kinderen helaas niet ontdekt. Vandaar dat kinderartsen, huisartsen en ouders de raad krijgen om bijzonder waakzaam te zijn bij onderzoeken. Vandaag worden heel wat aandoeningen bij kinderen nog altijd in een te vergevorderd stadium opgespoord, waardoor een operatie de enige oplossing is.

Scoliose

Scoliose is te herkennen aan de bochel die het kind vertoont als het vooroverbuigt. Zodra er een kleine afwijking vastgesteld wordt, moeten er röntgenfoto's genomen worden. Laten die een afwijkend beeld zien, dan moet het kind doorgestuurd worden naar een orthopedisch chirurg.

Scoliose houdt waarschijnlijk verband met een afwijking van de wervels of de tussenwervelschijf. Ze komt veel meer voor bij meisjes dan bij jongens (een verhouding van zeven op één) en blijft in de meeste gevallen tijdens de groei stabiel, maar moet wel om de 4 tot 6 maanden gecontroleerd worden.

Wordt er echter een verergering vastgesteld, dan moet het kind tot het einde van de groei een korset dragen. Is de situatie te erg, dan is er een operatie nodig waarbij de gekromde wervelkolom rechtgezet wordt en de wervels in de juiste positie aan elkaar vastgemaakt worden.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 16/09/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/02/2012 - 08h58

Communiqué van de Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique (Franse Vereniging voor Orthopedische en Traumatologische Chirurgie) Voorzitter: dr. Jean Barthas, orthopedisch chirurg, Saint-Joseph-ziekenhuis in Parijs, www.sofcot.com.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Scoliose en boekentassen: mythe of werkelijkheid? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

De te zware boekentassen van onze schoolgaande jeugd hebben een slechte reputatie en die is wat scoliose betreft totaal onterecht. Toch hoort zo’n zware last niet thuis op een wervelkolom in volle groei, ook omdat veel kinderen zonder het te weten li...

Scoliose bij tieners opsporen en behandelen Gepubliceerd op 01/12/2015 - 13h07

Bijna 2% van de tieners heeft scoliose. Als de aandoening wordt behandeld, blijven de nefaste gevolgen volledig uit. Maar dan moet ze wel worden opgespoord en herkend… Wat zijn de tekenen van scoliose?

Meer artikels