We kunnen er niet om, we zullen niet alleen diep in het glas gaan kijken, maar ook in het bord.
Heb u dat ook dat uw lichaam op een bepaald moment het signaal geeft: GENOEG!!
Wel, daarom pleit ik ervoor voor om bewuster de feesten door te gaan. Elk feestje wat minder rijkelijk belasten dus. Het zal er daarom niet minder leuk aan toegaan. Trouwens het gaat er ook vooral om om samen te zijn met familie en vrienden, en dit is op zich meestal ook al zeer aangenaam en plezant!
Dus praktisch wil dat zeggen dat we onze gasten geen ellenlange menu's gaan voorschotelen, hun geen zware roomsauzen aansmeren, de porties vlees beperken en de vetten onder controle houden.
Daar ben ik weer met de toverwoorden: groenten, groenten en fruit!
Ook tijdens deze feestmaaltijden kunnen we er dus beter de juiste balans in houden.
Mijn geheim: het belangrijkste moment is het aperitief moment! Dit mag wat langer duren waardoor iedereen ook echt de tijd heeft om met iedereen wat bij te kunnen praten. Bij het aperitief dus enkele kleine creaties met het accent op groenten, waarbij de bubbles opgevolgd worden door een lekkere aangepaste frisse witte wijn. En dan aan tafel voor de hoofdschotel waarbij er een mooie aanbod is van smakelijke seizoensgroenten. Nu de keuze: gerijpte kazen of een fruit nagerecht. Als afsluiter – als goede Belgen - een beetje chocolade om het pallet te verzadigen.
Bedenk ook al maar jou ideaal feestmaaltijd. De feesten komen er zo weer aan!!
5 jaar geleden bracht ik er trouwens een boek over uit - “Feesten is gezond”. Met enige nostalgie denk ik terug aan de vele mooie momenten en “Denk Groenten!”-feestjes die we voor het boek organiseerden...