PUBLICITÉ

Leptine en de ziekte van Alzheimer

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/01/2010 - 00h00
-A +A

Leptine is een hormoon dat veel belangstelling wekt bij de wetenschappers. Het grote publiek heeft vooral van leptine gehoord wegens het verband met obesitas. Onlangs hebben onderzoekers echter ontdekt dat er mogelijk ook een verband zou kunnen zijn tussen leptine en de ziekte van Alzheimer.

PUB

Leptine: een duidelijk verband met overgewicht

Leptine is een hormoon of quasi-hormoon dat geproduceerd wordt door het vetweefsel. Leptine dient hoofdzakelijk om onze stofwisseling te reguleren: wanneer we een tekort hebben aan leptine, hebben we de neiging om meer vetreserves aan te maken en om meer te eten. Het is gemakkelijk te begrijpen dat heel wat onderzoek verricht wordt over de mogelijkheden om leptine te manipuleren in de strijd tegen overgewicht. Opvallend is een andere studie die zich buigt over het mogelijke verband tussen leptine en de ziekte van Alzheimer.

Een verband tussen leptine en de ziekte van Alzheimer

Het ziet er naar uit dat leptine niet alleen een regulerend effect heeft op gewicht en eetlust, maar ook op de ontwikkeling en de evolutie van de hersenen. De onderzoekers hebben inderdaad ontdekt dat leptine de concentraties van bèta-amyloïde verlaagt. Het eiwit bèta-amyloïde is verantwoordelijk voor de vorming van plaques in de hersenen van de mensen die getroffen zijn door de ziekte van Alzheimer. Een recent onderzoek toont aan dat de mensen die een laag leptinegehalte hebben in het bloed, op lange termijn viermaal meer risico lopen om de ziekte van Alzheimer te krijgen dan de mensen met een zeer hoog leptinegehalte in het bloed. Deze vaststelling staat los van het overgewicht, dat het risico op dementie verhoogt en dat gepaard gaat met een laag leptinegehalte.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/01/2010 - 00h00

Wolfgang, L. The Journal of the American Medical Association, 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slaap: bevorderlijk voor de slanke lijn? Gepubliceerd op 11/02/2014 - 08h10

Het staat nu vast dat er een verband bestaat tussen zwaarlijvigheid (obesitas) en hormonale veranderingen die samenhangen met slaaptekort. Hoe minder we slapen, hoe meer we eten en hoe groter het risico om te verdikken…

Meer artikels