PUBLICITÉ

Lenzen kopen op het Internet: een goed of slecht idee?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, journaliste santé op 08/04/2015 - 10h43
-A +A

Almaar meer websites bieden de verkoop van lenzen aan via internet. Lenzen kopen op het internet is praktisch en goedkoper, maar het moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren en altijd met een voorschrift van een oogarts en het advies van een opticien. Welke tips zijn er om veilig lenzen te kopen internet? Hoe kiest u een website op het internet en bent u zeker van de kwaliteit van de bestelde lenzen?

PUB

Lenzen: de risico’s van zelfmedicatie

In landen als Engeland is het aan huis leveren van lenzen routine, vooral omdat het zo praktisch is. Het is een manier van werken die goed georganiseerd is, net als de distributie. Na de afspraak bij hun oogarts gaan de Britten naar de opticien. Die  stelt voor om in het vervolg de lenzen en onderhoudsproducten regelmatig thuis te laten bezorgen of ze af te halen in gespecialiseerde winkels.

Maar wees voorzichtig. Lenzen zijn gezondheidproducten die kunnen blootstaan aan risico’s (vooral infecties, in zeldzamere gevallen ook keratitis ulcerosa). Ze vragen een follow-up, controle en advies voor het gebruik ervan, net zoals dat het geval is met geneesmiddelen die u in de apotheek koopt. Het advies dat patiënt meekrijgt, is van cruciaal belang om te voorkomen dat hij zelf doktertje gaat spelen. En dat is het grootste risico nu de verkoop van lenzen op internet volop toeneemt. Niet alle lenzen zijn namelijk gelijk, en ook niet alle onderhoudsproducten zijn gelijk of zijn zomaar voor alle lenzen bruikbaar. Als de markt van de lenzen ontspoort, zijn er zeker complicaties te vrezen.

Wanneer kunt u met een gerust hart lenzen op het internet kopen?

De eerste verplichte stap is een afspraak bij de oogarts. Die zal welbepaalde lenzen (correctie, grootte, merk, enz.) en ook het geschikte onderhoudsproduct voorschrijven.
Daarna moet u naar de opticien. Hij zal u, net als een apotheker, de producten geven die op het voorschrift van de oogarts staan. De opticien is een professionele gezondheidswerker die de plicht heeft om het voorschrift te controleren en advies te verstrekken. Hij moet zijn advies de eerste keer meegeven en ook daarna blijven herhalen. Dan pas, als de patiënt een oogarts heeft geraadpleegd, als de opticien het voorschrift heeft gecontroleerd en als de patiënt zijn gebruiksaanwijzingen heeft gekregen, is internet verantwoord.

Initialement publié par Isabelle Eustache, journaliste santé le 21/05/2013 - 09h47 et mis à jour par Isabelle Eustache, journaliste santé le 08/04/2015 - 10h43

Met de medwerking van dr. Xavier Subirana, oogarts en specialist in lenzen, Parijs.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Contactlenzen: laat professionals hun werk doen! Gepubliceerd op 11/07/2011 - 16h12

Een snelle blik op internet leert ons dat contactlenzen plots (zeer) goedkoop worden... Daar staat tegenover dat de dienstverlening vaak van erbarmelijke kwaliteit is en dat die enkele uigespaarde euro's uw ogen in gevaar kunnen brengen.

Contactlenzen: tips voor het onderhoud Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h45

Met soepele of harde contactlenzen zijn bijna alle afwijkingen van het gezichtsvermogen te corrigeren (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid). Het onderhoud is van cruciaal belang om het dragen van contactlenzen - tenzij u d...

Meer artikels