PUBLICITÉ

Lentegroenten en -fruit: weet u hoe en wat te kiezen?

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 18/04/2017 - 16h44
-A +A

Eindelijk kunnen we de sinaasappels, pompoenen en aardappelen even vergeten! De lentegroenten en de eerste aardbeien zijn er. Ze zijn verleidelijk, maar duur en ook niet altijd even goed.

Hoe zorgt u ervoor dat u zich niet blauw betaalt en dat u de juiste keuze maakt?

Wat zijn de seizoenen, de kwaliteitscriteria en keukengeheimen van de chef-koks voor het plannen van de aankopen?

PUB

Groenten: opgelet met primeurs

Het is het seizoen van de artisjokken (paarse en camus Breton), de asperges, de jonge wortelen (in bot), van basilicum, kervel en bieslook, Romanesco kool, spinazie, tuinbonen, primeurraapjes, zilveruien, zuring, erwtjes (sluimererwten en andere). En voor de salades is er ijsbergsla, kropsla, postelein en Romeinse sla.

De aubergines, komkommers, courgettes, paprika’s en tomaten beginnen normaal in mei. Maar dit jaar zal het eerder juni zijn. De kou en de regen hebben de hele productie achteruitgezet. Groenten hebben nu eenmaal ook zon nodig om te groeien!

De sperziebonen zullen er pas in juni zijn. Idem voor de broccoli, de cantharellen, de nieuwe aardappelen, de nieuwe look en de rucola. Voor snijbiet is het zelfs wachten tot juli.

Deze groenten zijn nog geen seizoensgroenten, maar ze zijn nu wel al te koop. Ze komen vooral uit Marokko, Spanje en Italië. Ze zijn industrieel gekweekt en zitten allicht vol pesticides. Nog wat geduld dus en wacht zeker tot juni om een goede ratatouille te maken.

 

Groenten: controleer de herkomst

Normaal moet de herkomst van een groente (of van fruit) samen met de prijs geafficheerd staan. Het spreekt voor zich dat groenten uit uw streek beter zullen zijn dan groenten uit het buitenland. Die worden getransporteerd in koelruimtes en verliezen zo een deel van hun vitamines.

Streekgroenten vindt u op de markt, maar alleen bij kleine producenten die hun oogst rechtstreeks verkopen aan de klant. Veel andere marktkramers bevoorraden zich in de groothandel of bijvoorbeeld op de vroegmarkt in Brussel. Hetzelfde geldt voor de meeste groente- en fruithandelaars in de stad.

Ook sommige warenhuizen bieden streekgroenten aan. Ze sluiten daarvoor contracten met boeren in de streek.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 23/04/2013 - 10h23 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 18/04/2017 - 16h44

http://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/130312.htm

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Aardbeien op uw bord Gepubliceerd op 26/04/2014 - 12h50

Het echte aardbeienseizoen duurt van half april tot juli en voor sommige soorten zelfs tot de herfst. Ontzeg u zeker geen aardbeien, want ze bevatten evenveel vitamine C als citrusvruchten en heel weinig calorieën.

Er zijn geen seizoenen meer... Geüpdatet op 02/03/2004 - 00h00

Je zou vandaag zowaar gaan denken dat we onze voeding niet langer hoeven af te stemmen op het ritme van de seizoenen. Op die manier gaat de harmonie tussen smaak en voedingswaarde echter verloren...

Zelf invriezen van A tot Z Geüpdatet op 07/06/2010 - 00h00

Het invriezen van vis, vlees, groenten, brood of fruit - vers of bereid - vraagt een aantal voorzorgsmaatregelen om de kwaliteit te waarborgen en risico's uit te sluiten. Hieronder vindt u 10 basisregels om " zelf in te vriezen ".

Meer artikels