Eindelijk kunnen we de sinaasappels, pompoenen en aardappelen even vergeten! De lentegroenten en de eerste aardbeien zijn er. Ze zijn verleidelijk, maar duur en ook niet altijd even goed.
Hoe zorgt u ervoor dat u zich niet blauw betaalt en dat u de juiste keuze maakt?
Wat zijn de seizoenen, de kwaliteitscriteria en keukengeheimen van de chef-koks voor het plannen van de aankopen?

Groenten: opgelet met primeurs
Het is het seizoen van de artisjokken (paarse en camus Breton), de asperges, de jonge wortelen (in bot), van basilicum, kervel en bieslook, Romanesco kool, spinazie, tuinbonen, primeurraapjes, zilveruien, zuring, erwtjes (sluimererwten en andere). En voor de salades is er ijsbergsla, kropsla, postelein en Romeinse sla.
De aubergines, komkommers, courgettes, paprika’s en tomaten beginnen normaal in mei. Maar dit jaar zal het eerder juni zijn. De kou en de regen hebben de hele productie achteruitgezet. Groenten hebben nu eenmaal ook zon nodig om te groeien!
De sperziebonen zullen er pas in juni zijn. Idem voor de broccoli, de cantharellen, de nieuwe aardappelen, de nieuwe look en de rucola. Voor snijbiet is het zelfs wachten tot juli.
Deze groenten zijn nog geen seizoensgroenten, maar ze zijn nu wel al te koop. Ze komen vooral uit Marokko, Spanje en Italië. Ze zijn industrieel gekweekt en zitten allicht vol pesticides. Nog wat geduld dus en wacht zeker tot juni om een goede ratatouille te maken.
Groenten: controleer de herkomst
Normaal moet de herkomst van een groente (of van fruit) samen met de prijs geafficheerd staan. Het spreekt voor zich dat groenten uit uw streek beter zullen zijn dan groenten uit het buitenland. Die worden getransporteerd in koelruimtes en verliezen zo een deel van hun vitamines.
Streekgroenten vindt u op de markt, maar alleen bij kleine producenten die hun oogst rechtstreeks verkopen aan de klant. Veel andere marktkramers bevoorraden zich in de groothandel of bijvoorbeeld op de vroegmarkt in Brussel. Hetzelfde geldt voor de meeste groente- en fruithandelaars in de stad.
Ook sommige warenhuizen bieden streekgroenten aan. Ze sluiten daarvoor contracten met boeren in de streek.
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende pagina
http://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/130312.htm