PUBLICITÉ

Lente, wat doen wanneer onze dieren hun haren verliezen...

Geüpdatet door Anne Pensis, Dierenarts op 19/03/2012 - 18h10
-A +A

Als uw hond of kat in de rui is, verliest ze haar haren. Regelmatig borstelen helpt u sneller van het euvel af!

PUB

Seizoenswissel, verandering van vacht!

Veel honden en katten verliezen het jaar rond haar, soms wat meer, soms wat minder. Het is een heel normaal verschijnsel, want de haren worden constant vernieuwd en dus worden de oude continu vervangen door nieuwe. Maar die haarwissel wordt veel intenser als de buitentemperatuur of het aantal uren zon (hoeveelheid licht per dag) sterk stijgen of dalen. We spreken dan van de rui. De periodes van rui voor honden en katten zijn de herfst – als de dagen korter worden en de temperatuur fors daalt – en de lente, als het kwik weer klimt.


 

Niet elk dier ruit evenveel

Wanneer en hoe sterk uw hond of kat ruit, hangt af van verschillende factoren. Katten die bijvoorbeeld altijd buiten leven, zijn minder onderhevig aan grote temperatuurschommelingen. De twee hoofdperiodes van de rui zullen bij hen dus minder uitgesproken zijn. Sommige dieren verliezen dan soms het hele jaar door veel haar.

Er zijn anderzijds ook rassen die erom bekend staan meer haar te verliezen dan andere. Dat is het geval met honden uit het Noorden (type husky). Ze hebben een heel dichte ondervacht en nog een tweede dikke buitenvacht. Als ze in een klimaat leven dat niet geschikt is voor hun ras, verergert het fenomeen nog,  Ook terriërs met kort haar verliezen in de rui heel veel haar. 


 

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 19/03/2012 - 18h10 et mis à jour par Anne Pensis, Dierenarts le 19/03/2012 - 18h10
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels