PUBLICITÉ

De lente is in ’t land. Pak uw cholesterol aan!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/04/2017 - 14h34
-A +A

De lente is officieel begonnen. Dit is het ideale seizoen om de strijd aan te binden tegen een te hoge cholesterol. In de rekken liggen alle producten om u te helpen slagen in uw opzet.

PUB

HDL en LDL, de dragers van uw cholesterol

Cholesterol is een vetmolecule die niet in water oplost en dus ook niet in het bloed. Om zich door de bloedbaan te verplaatsen naar de cellen waar hij zijn functie moet gaan vervullen heeft cholesterol taxi’s nodig. Die taxi’s bestaan uit een specifieke groep van eiwitten, de lipoproteïnen of veteiwitten.

Maar er bestaan twee taxibedrijven die elkaar beconcurreren. Het eerste heet LDL (Low Density Lipoprotein), het tweede HDL (High Density Lipoprotein).

Het bedrjf LDL levert taxi’s die de cholesterol naar uw cellen brengen. Ze hebben in principe de juiste afstandsbediening om de garages te openen, binnen te rijden en het goedje daar af te zetten.

Het bedrijf HDL speelt een andere rol. De taxi’s van dit bedrijf nemen alleen de overtollige cholesterol aan,  dat is de cholesterol die u of zelf te veel aanmaakt of in te grote hoeveelheden in uw voeding aanwezig is. De taxi’s brengen deze overbodige cholesterol naar uw lever en die zet het goedje braafjes om in galzuren, de bouwstenen van de gal. U slaat de gal op in uw galblaas en scheidt deze overtollige cholesterol af zonder er ook maar iets van te merken.

 

Opstopping

Maar soms kan het gebeuren dat de  LDL taxi’s belast zijn door slechte genen en niet de nodige afstandsbediening hebben om in uw cellen binnen te geraken. Het transport stropt en de cholesterol hoopt zich op in uw bloed.

Als u er genoeg HDL taxi’s kunt bijroepen om die ongewenste cholesterol op te ruimen, zal het verkeer weer vlot raken .In het andere geval zit u met een groot probleem voor uw hart- en bloedvatenstelsel. De overtollige cholesterol zal zich dan vastzetten in de wanden van uw bloedvaten, waardoor die geleidelijk aan zullen dichtslibben. Gelukkig kunt u uw HDL verhogen via uw voeding. U hebt daarvoor een ruime keuze aan producten.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 28/03/2011 - 14h52 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/04/2017 - 14h34

Volpato S, et coll., J. Am. Geriatr. Soc., 56 (4) : 621-629, 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Binnenkort synthetische goede cholesterol? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

In het verhaal van onze cholesterol speelt het gehalte aan HDL - of "goede" cholesterol - een minstens even belangrijke rol als het gehalte aan LDL of "slechte" cholesterol. Amerikaanse wetenschappers zijn er onlangs in geslaagd om synthetische HDL t...

Teveel cholesterol? Goed eten en goed bewegen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h24

Het cholesterolgehalte is belangrijk. Als het te hoog is, is het een van de grootste risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen. En cardiovasculaire aandoeningen zijn in Westerse landen de belangrijkste doodsoorzaak. Het goede nieuws is dat me...

Meer artikels