PUBLICITÉ

De lente, het seizoen van de allergieën…

Geüpdatet door Marion Garteiser op 17/03/2017 - 10h38
-A +A

Hooikoorts, de verzamelnaam voor luchtwegenallergieën, is een misleidende naam. De aandoening wordt veroorzaakt door pollen en die zijn al in de lente actief, soms zelfs al in de winter.

PUB

Luchtwegenallergieën: pollen bijna het hele jaar door

We zitten nog wel volop in het seizoen van de sjaals en de dikke truien, maar sommige bomen bloeien al in de vroege lente en ze verspreiden hun stuifmeel of pollen via de lucht. Dat is dezer dagen het geval met de els en de hazelaar. Mensen die ervoor gevoelig zijn, moeten nu al antihistaminica gebruiken…En misschien geldt dat ook al voor wie allergisch is voor de berk, een boom die tot dezelfde familie van de els en de hazelaar behoort. Mensen die zwaar allergisch zijn, kunnen gesensibiliseerd worden als er veel els- en hazelaarpollen in de lucht zijn.

Welke allergieën wanneer?

Het stuifmeel van de els en de hazelaar is dus rond februari-maart in de lucht aanwezig. Welke pollen volgen dan?

  • Eind maart, begin april: es, populier, wilg
  • April: berk, haagbeuk, eik
  • Mei: dennen, zuring, begin van de grassen
  • Juni:brandnetel, kastanje
  • Juli-augustus: alsem of absint

Daarna is het pollenseizoen afgelopen.

Initialement publié par Marion Garteiser le 15/03/2011 - 13h56 et mis à jour par Marion Garteiser le 17/03/2017 - 10h38
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Help: de hooikoorts is weer in het land! Geüpdatet op 03/05/2010 - 00h00

De lente is een 'laatbloeier' dit jaar. Daar zit echter ook een goede kant aan, want personen met een allergie en in het bijzonder met hooikoorts bleven op die manier een paar weken langer gespaard van hun vervelende symptomen. Maar nu is er geen ont...

Pollenallergie, maar welke pollen? Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h20

Duizenden Belgen hebben een groot deel van het jaar last van allergische rinitis . Deze erg hinderlijke aandoening wordt onder meer veroorzaakt door een allergie voor pollen of stuifmeel . Maar welke planten lokken deze allergieën precies uit? En hoe...

Pollenallergie: Het begint opnieuw... Gepubliceerd op 07/04/2014 - 16h12

Pollen zijn allergiserende stoffen en het seizoen begint op het einde van de maand januari... Velen hebben last van pollenallergie, maar sommigen weten zelfs niet dat ze allergisch zijn.

Meer artikels