PUBLICITÉ

Lekker eten en decoratieve planten tijdens de feesten: de gevaren voor onze honden en katten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/12/2013 - 12h56
-A +A

Het eindejaar is er, met uitgebreide feestmaaltijden, voorzien van goed wat alcohol. En met winterse temperaturen.

Let op voor de kerstbuffetten en de kerstplanten: zij kunnen een gevaar voor onze viervoetige vrienden betekenen.

PUB

Drie lekkernijen die helemaal uit den boze zijn voor onze honden en katten

Alcohol

Ook bij dieren kan alcohol evenwichtsstoornissen en een verstoorde voortbeweging veroorzaken.
Bovendien veroorzaakt alcohol spijsverteringsstoornissen veroorzaken zoals buikkrampen en braken, waardoor zij hun eetlust verliezen.
Alhoewel deze bijwerkingen vanzelf kunnen verdwijnen, is het soms nodig om het dier aan het infuus te leggen om de gifstoffen sneller te verwijderen.

Chocolade

Het is normaal gezien onmogelijk om eindejaarsfeesten te organiseren zonder dat er chocolade aan te pas komt. Deze lekkernij is nochtans strikt af te raden voor honden. Chocolade bevat immers theobromine dat voor een hond giftig is.
De intensiteit van de symptomen wordt bepaald door de hoeveelheid en het soort chocolade (pure chocolade is veel rijker aan theobromine). De symptomen, die 5 tot 12 uur na het eten van chocolade verschijnen, bestaan uit diarree, braken, beven en stuiptrekkingen. Theobromine kan maagzweren en hartritmestoornissen veroorzaken.

En kastanjes

Kastanjes kunnen bij honden en katten leiden tot darmobstructies, alsook tot ontstekingen die tot uiting komen via diarree en braken.

Drie potentieel gevaarlijke planten voor onze honden en katten

Hulst en maretak

Hulst en maretak behoren tot de decoratieve planten voor Kerstmis.
Maar opgelet! Het opeten van hun bessen kan leiden tot bovenmatige speekselafscheiding, diarree, braken en zenuwstoornissen. Maretak kan ook verantwoordelijk zijn voor hartstoornissen. Indien in grote hoeveelheden opgegeten, kunnen beide planten zelfs tot de snelle dood van te gulzige huisdieren leiden.

Kerstroos (poinsettia)

Indien u uw interieur met kerstrozen (poinsettia) versiert, zet ze dan in elk geval buiten het bereik van uw kat of hond. Wanneer een huisdier van deze plant eet, is de reactie zeer hinderlijk voor het spijsverteringskanaal, het mondslijmvlies en de huid.

En tot slot, de kerstboom

Ook de kerstboom houdt een aantal risico's in voor honden en katten: het inslikken van zijn slingers en kerstballen… kan aanleiding geven tot snijwonden. De fonkelende lichtjes die aantrekkelijk zijn voor de dieren, kunnen in het ergste geval uw hond of kat elektrocuteren.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 11/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/12/2013 - 12h56
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vergiftigingen bij honden en katten Geüpdatet op 08/12/2004 - 00h00

Onze geliefde viervoeters kunnen niet altijd onderscheid maken tussen gezond en schadelijk voedsel! Soms zijn ze zo uitgehongerd of nieuwsgierig dat ze aan alles likken of knabbelen wat onder hun poten komt. Bepaalde producten houden echter bijzonder...

Vergif en viervoeters Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Huisdieren zijn zich niet bewust van de gevaren van producten die in en om het huis gebruikt worden. De kans op vergiftiging is dan ook reëel.

Meer artikels