PUBLICITÉ

Lekkende urinewegen: een handicap die nog taboe is

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 20/05/2003 - 00h00
-A +A

"Ik plas in mijn bed", "ik moet om de tien minuten", "door mijn blaas kan ik geen sport doen", "ik heb een enorme aandrang"… Op elke leeftijd worden incontinentieproblemen onvoldoende behandeld, want er blijft een taboe rond bestaan.

PUB

In België hebben 600.000 vrouwen problemen met de urinewegen. Maar denk maar niet dat ze louter zijn voorbehouden aan rijpere vrouwen: één op twee is jonger dan vijftig en één op zes jonger dan dertig.Laat deze handicap uw dagelijkse leven niet vergallen, er bestaan wel degelijk oplossingen! Spreek erover met uw behandelende arts of uw uroloog.

Verslapte spieren

Als er urinelekken voorkomen bij een inspanning (hoesten, uw kind opnemen, een gewicht tillen, tennissen, joggen…) ligt de oorzaak hoogstwaarschijnlijk bij een te zwakke sluitspier of verslapte perineumspieren. Oefeningen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut kunnen volstaan, zo niet, dan moet een operatie worden overwogen. Tijdens een korte ziekenhuisopname wordt via natuurlijke weg, door de vagina, een soort band aangebracht om het urinekanaal te ondersteunen. Deze operatie levert in 80% van de gevallen succes op.

Hyperactieve blaas

In geval van frequente en onhoudbare aandrang om te urineren, gaat het ongetwijfeld om een hyperactieve blaas. Door bij het minste gevoel samen te trekken, veroorzaakt ze dergelijke problemen. Er bestaan geneesmiddelen om de blaas te kalmeren. Deze behandeling gaat al dan niet gepaard met oefeningen. Als deze methode niet het gewenste resultaat oplevert, kan er onderhuids ook een klein toestel worden ingebracht voor elektrostimulatie, waardoor de activiteit van de blaaszenuwen wordt getemperd.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 20/05/2003 - 00h00 Persbericht van de Franse vereniging voor Urologie, 15 april 2003, www.urofrance.org.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Urinewegproblemen en vrouwelijke seksualiteit Geüpdatet op 13/09/2005 - 00h00

Urinewegproblemen kunnen bijzonder hinderlijk zijn, zelfs als ze medisch niet ernstig zijn. Ze kunnen ook voor last en schaamte zorgen. Omdat het lichaamsdelen betreft die dicht bij de geslachtsorganen liggen, kunnen de problemen ook een invloed hebb...

Urineverlies bij de man: de oplossingen Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Urineverlies is een aandoening die bij senioren regelmatig voorkomt. Vrouwen kennen dit probleem maar al te goed, maar ook mannen kunnen met urineverlies geconfronteerd worden. Ook zij worden hierdoor dus gehinderd in hun sociaal en intiem leven. We...

Meer artikels