PUBLICITÉ

Leidt depressie tot kanker?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/08/2005 - 00h00
-A +A

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

PUB

Kan depressie een uitlokkende of verergerende factor zijn bij kanker? Sommige studies hebben uitgewezen dat er een verband is tussen depressie en bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Vandaar dat het normaal is dat die vraag ook gesteld wordt voor kanker.

Depressie treft naar schatting 15 % van de bevolking. Deze frequente stemmingsstoornis vertraagt het denken en de motoriek, en gaat gepaard met zware vermoeidheid, neerslachtigheid en soms ook prikkelbaarheid. Deense onderzoekers volgden meer dan 8.000 personen tussen 20 en 94 jaar, om na te gaan of depressie een risicofactor kan vormen voor kanker. Na analyse van de gegevens stelden ze geen enkel verband vast tussen de ernst van de depressiesymptomen en het risico op kanker.

Wel kan depressie onrechtstreeks het kankerrisico beïnvloeden, bijvoorbeeld via roken. Rokers die depressief zijn, lopen meer risico op kanker, want depressie versterkt het kankerverwekkende vermogen van de toxische stoffen in sigarettenrook of heeft tot gevolg dat de patiënt nog meer gaat roken. Depressie leidt dus tot gedrag dat het kankerrisico doet stijgen.

Wat als de kanker eenmaal heeft toegeslagen?

Daarover bestaan er meer studies. Ze tonen daadwerkelijk aan dat depressie de kankerprognose negatief beïnvloedt. Vandaar dat depressiesymptomen bij kankerpatiënten systematisch moeten worden opgespoord en behandeld. Het komt erop aan depressie zeker niet te banaliseren, omdat het zogezegd normaal zou zijn dat iemand met kanker zich depressief voelt. Integendeel: de depressie behandelen, komt ook de kankerbestrijding ten goede.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/08/2005 - 00h00 American Cancer Society, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Depressie: meer aandacht voor preventie! Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Volgens studies zou 6 tot 16% van de Belgische bevolking depressief zijn. Deze sterk uiteenlopende cijfers zijn te wijten aan het feit dat verschillende definities en evaluatiemethoden werden gebruikt.

Meer artikels