PUBLICITÉ

Legionairsziekte en airconditioning: waar schuilen de gevaren?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/06/2017 - 12h58
-A +A

De legionairsziekte of veteranenziekte is een van de risico’s van een slecht onderhouden airconditioning.

Waarom is dat zo?
Hoe kunnen we ons ertegen beschermen?

PUB

De legionairsziekte, legionella of veteranenziekte, wat is dat?

Legioniairsziekte, legionella of veteranenziekte: een longziekte (met drie synoniemen)
Legionella: is ook specifiek nog de bacterie die deze ziekte veroorzaakt

Legionella, legionairsziekte of veteranenziekte is een ziekte van bacteriële oorsprong die potentieel dodelijk is en een acute longontsteking veroorzaakt. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor deze ziekte heten legionella.

Deze bacteriën leven in zoet water en vermenigvuldigen zich snel wanneer de watertemperatuur tussen 25°C en 45°C ligt. We vinden ze in warmwatersystemen, sommige airconditioninstallaties, koelingssystemen (vochtige luchtkoeltorens) eninstallaties zoals balneotherapie, golfbaden, enz. Ze komen zowel voor in privé-woningen als in openbare gebouwen (ziekenhuizen, rusthuizen, zwembaden, hotels, enz.)

De incubatietijd van legionella bedraagt 2 tot 10 dagen. Een opname in het ziekenhuis is in de meeste gevallen noodzakelijk.

Legionairsziekte: elk jaar honderden gevallen in België

Volgens de laatste schattingen - en die zijn zeker niet perfect -  zijn er elk jaar zo’n 200 gevallen van legionairsziekte in België. De ziekte is dus helemaal niet zo zeldzaam. De slachtoffers zijn doorgaans oudere mensen (zestigplussers). Bij kwetsbare personen - bijvoorbeeld mensen met luchtwegeninfecties of rokers - is de sterftekans het grootst.

Legionairsziekte en airconditioning: een kwestie van vochtigheid en temperatuur

Aircotoestellen zijn niet de belangrijkste overdragers van de legionairsziekte. Heel vaak liggen douches of zwembaden aan de basis van de verspreiding.

Ter herinnering: de ziekte wordt overgedragen door inademing van zeer kleine druppeltjes water die besmet zijn met de legionellabacterie. Die bacterie ontwikkelt zich als het water lange tijd op een temperatuur blijft tussen 25°C en 45°C ongeveer, met andere woorden “warm, maar niet te warm”.

Deze voor bacteriën comfortabele temperatuur is ‘s zomers ook net de temperatuur van de buitenlucht en van het koelwater in de leidingen van bepaalde aircosystemen. Zo komt het dat koeltorens die deel uitmaken van het koelingsysteem in grote gebouwen vaak aan de basis liggen van de legionairsziekte bij groepen van mensen. De bacteriën ontwikkelen zich in het klimaatregelingsysteem en komen daarna vrij in de lucht. Daar kunnen ze de hele buurt ziek maken. in 2012 zijn in Québec zo 181 gevallen vastgesteld; dertien ervan hadden een dodelijke afloop. De mensen in het gebouw zelf zijn niet altijd de enige slachtoffers; ook de buurtbewoners kunnen besmet raken, zonder zelfs te beseffen dat ze blootgesteld zijn aan de risico’s van een airconditioningsysteem waar ze niet eens het genot van hebben!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/07/2014 - 11h20 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/06/2017 - 12h58

Met dank aan Sophie Quoilin, (Institut Scientifique de santé publique). Symposium SympoLegio over legionairsziekte, november 2013.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Legionairsziekte en ruitensproeiers Geüpdatet op 28/06/2010 - 00h00

Een Britse studie heeft zonet aangetoond dat sommige auto's aan de bestuurders de legionellabacterie zouden kunnen overdragen. Deze ligt aan de basis van de beruchte legionairsziekte . Maar er zijn middeltjes om dat te voorkomen. U hoeft dus niet met...

Interview: Koper als middel tegen legionella Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Koper bezit zeer interessante antibacteriële eigenschappen die gebruikt zouden kunnen worden in de strijd tegen legionellose. Hoe en waarom, en wat mogen we ervan verwachten? We stelden de vraag aan dhr. Olivier Tissot van het Centre d'information du...

Meer artikels