PUBLICITÉ

Leg uw voorraden aan om licht te koken

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/05/2016 - 17h38
-A +A

Een evenwichtige voeding en een slanke lijn staan of vallen bij de manier van koken. Gebrek aan een goede organisatie leidt er al te vaak toe dat we naar kant-en-klare schotels uit de supermarkt grijpen of naar de pizzeria om de hoek trekken. Dat zorgt onvermijdelijk voor extra kilo's. Als we alles bij de hand hebben om lichte maaltijden te bereiden, lopen we dat risico niet. Wat moet u altijd in voorraad hebben in de berging, in de koelkast en in de diepvriezer? En waarom?

PUB

Noteer veiligheidshalve systematisch waneer u iets opgebruikt hebt, zodat de berging, de koelkast en de diepvriezer altijd goed gevuld zijn. Op die manier hebt u altijd iets in huis om een evenwichtige maaltijd als u de tijd niet hebt gehad om boodschappen te doen, als u te laat op het werk bent gebleven en de slager al dicht was.

Het is niet nodig om voorraden aan te leggen van bereide gerechten (vacuümverpakt of diepgevroren), van diepgevroren pizza's, chips, gezoete dranken, koekjes (gezouten of zoet) of gebak. Dat soort dingen koopt u slechts sporadisch.

Berging

  • Zetmeelhoudende producten: pasta's (diverse soorten), rijst, griesmeel...

  • Peulvruchten en granen in blik: bonen (witte, rode), flageoletbonen, linzen, maïs, alles in eigen sap.
    Voedingswaarde: trage suikers, geen vet

  • Vis in conserven: tonijn en zalm in eigen nat, krab, sardines.
    Voor een uitgebreider voorgerecht als er geen vlees of verse vis op het menu staat, om uw groentesalade te verrijken...
    Voedingswaarde: eiwitten

  • Groenten in conserven: tomatenblokjes in tomatensap (magere saus bij de pasta's), tuinboontjes, erwten, schorseneren... Serieuze tijdwinst.
    Voedingswaarde: koolhydraten, mineralen, vitamines

  • Soep in pakjes: voornamelijk groentesoep. Tijdwinst.

  • Fruit in conserven (op eigen sap of lichte siroop): ananas, perziken, peren, abrikozen...
    Redding als er geen vers fruit in huis is, of voor een niet gepland dessert.

  • Gedroogd fruit: rozijnen en abrikozen, pruimen... Kan bijvoorbeeld toegevoegd worden aan compotes.
    Voedingswaarde: vezels, caroteen (voor de abrikozen).

  • Bloem: in een goed afgesloten bokaal, anders komen er beestjes in.
  • Maïszetmeel: om een saus te binden en zo het gebruik van room te beperken.

  • Suikerhoudende producten: suiker, jam, honing, chocolade in repen en in poedervorm... Voor de desserts en het ontbijt. U moet ze in huis hebben, maar spring er zuinig mee om.

  • Opgelegde groenten, kruiden: augurken, mosterd, diverse soorten azijn en pepers, sojasaus, pepertjes, paprika, kaneel, vanille, enz. Ze dienen allemaal om uw maaltijd extra smaak te geven, en bevatten geen calorieën.

  • Culinaire extra's: fonds in poedervorm, bouillonblokjes, visfumet en witte wijn. Ze zijn onmisbaar om uw bereidingen en sauzen op smaak te brengen en helpen het gebruik van vet vaak te beperken.

  • Olijfolie: leent zich voor alles, om te koken en voor in een vinaigrette. Zet een gietteut op de fles. Op die manier zult u de olie met mate gebruiken. Ze is dan wel gezond, maar het blijft toch een vet.
    Voedingswaarde: beschermende onverzadigde vetzuren

  • Melk: in dozen en niet gezoet (voor als u in nood bent), voorraad halfvolle melk UHT voor het ontbijt, desserts, gratins en sommige sauzen.
    Voedingswaarde: eiwitten en kalk.

  • Volkorenbrood: één industrieel brood, voorgesneden, dat bewaart langer; een brood van bij de warme bakker, goed gewikkeld in een schone keukenhanddoek om uitdrogen te voorkomen.
    voedingswaarde: trage suikers,vezels.

Koelkast

  • Zuivelproducten: kwark met 20 of 40% vetgehalte, yoghurt, alles bij voorkeur natuur (u kunt er jam aan toevoegen of een coulis van fruit - het is even lekker als yoghurt met toegevoegde smaakstoffen, minder duur en een pak natuurlijker), melk zodra de verpakking geopend is...
    Voedingswaarde: eiwitten en kalk.

  • Groenten: allerlei seizoensgroenten, in overvloed (ze houden meerdere dagen).
    Voedingswaarde: vezels, koolhydraten, vitamines, antioxidanten, mineralen.
  • Vers fruit: afhankelijk van het seizoen. Appelen, peren, sinaasappelen, clementines bewaren goed in een open fruitschaal. Hetzelfde geldt voor bananen: beter niet in de koelkast bewaren, dan worden ze zwart.

  • Aardappelen: in de groentebak, waar geen licht aan kan, als u geen andere plaats hebt om ze te bewaren. Zo voorkomt u dat ze groen worden.
    Voedingswaarde: koolhydraten.

  • Eieren: een karton van minstens 6. Onmisbaar om u uit de slag te redden als er geen vlees of vis in huis is of voor bepaalde bereidingen.

  • Kaas: in kleine hoeveelheden. Geraspte kaas in zakjes voor de gratins en de pasta's.
    Voedingswaarde: eiwitten en kalk.

  • Boter: in kleine verpakkingen van 10 gram, zo kunt u het verbruik beter doseren.

  • Lichte room: een klein doosje, voor de saus.

  • Drank: water, water, water. Fruitsap natuur, ongezoet dus.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 16/01/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/05/2016 - 17h38
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ