PUBLICITÉ

Leer de voedingsvetten kennen en zet ze naar uw hand.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/03/2008 - 00h00
-A +A

Hieronder nemen we vetstoffen en hun geheimen onder de loep.

Aan u om er goed gebruik van te maken.

Als u ze kunt herkennen en weet welke eigenschappen ze hebben, zal uw gezondheid er het meeste baat bij hebben.

PUB

1) De vetten die bij kamertemperatuur vast zijn, zijn niet goed voor de gezondheid.

  • Juist.

Vetten die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn (de plantaardige vetten) zijn omgekeerd beter voor de gezondheid. Zo kunt u ze dus goed herkennen.

2) Koolzaadolie bevat veel omega 3.

  • Juist.

Dat is ook het geval met sojaolie en notenolie. Maar omega 3-vetzuren zijn ook te vinden in vis, een voedingscategorie die 2-3 keer per week op het menu moet staan….

3) Olijfolie bevat omega 3.

  • Fout.

Olijfolie bevat onverzadigde vetzuren. Er zijn drie categorieën van vetzuren: verzadigde vetzuren, onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren (waartoe omega 3 behoort). De vetzuren die u absoluut moet proberen te mijden, zijn de verzadigde vetzuren.

4) 1 gram vetstof is goed voor 9 calorieën.

  • Juist.

Ter vergelijking: 1 gram eiwit of 1 gram koolhydraten levert 4 calorieën. De vetten zijn dus de meest calorierijke voedingscategorie.

5) Ook bij baby's en kleine kinderen moet het vet in de voeding beperkt worden.

  • Fout.

De vetzuren zijn van essentieel belang voor de goede ontwikkeling van het lichaam, en later dus ook voor de goede functionering ervan. Wist u bijvoorbeeld dat de membranen van onze cellen hoofdzakelijk uit vetten bestaan? Het is wel belangrijk om ze goed te kiezen: zo min mogelijk verzadigde vetzuren en bij voorkeur dus onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3). Maar die regel is op elke leeftijd van toepassing.

6) De meervoudig onverzadigde vetzuren zijn het schadelijkst voor onze gezondheid.

  • Fout.

De meervoudig onverzadigde vetzuren, waartoe dus ook omega 3 behoort, zijn vetten die een weldoend effect hebben op het lichaam, vooral dan op hart en bloedvaten. Maar alle vetten hebben hun nut voor het lichaam en vervullen er een rol. Het is vooral een kwestie van het juiste evenwicht (behalve dan voor industrieel bewerkte vetten).

7) Trans-vetten of gehydrogeneerde vetten zijn nefast voor de gezondheid.

  • Juist.

Deze vetten zijn industrieel vervaardigd. Ze zijn gemakkelijker te bewerken door hun textuur en hun eigenschappen (ze worden niet ranzig).

8) Omega 3-supplementen nemen is altijd een goede zaak.

  • Fout.

Omega 3 en omega 6 beconcurreren elkaar om dezelfde enzymen. Anders gezegd: als er veel meer omega 6-vetten aanwezig zijn, krijgen de enzymen het overwicht ten nadele van de omega 3-vetten. Die laatste zullen dan veel minder door het lichaam worden opgenomen. En dat is net wat er gebeurt met onze moderne voeding: de verhouding omega 3/omega 6 bedraagt er namelijk 1/20, in plaats van 1/4. Conclusie: als we omega 3 innemen, moeten we de hoeveelheid omega 6 in onze voeding navenant verminderen: gefrituurde producten, gepaneerd voedsel, beignets, gebak, koekjes...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/03/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

Vis: feiten en fictie. Geüpdatet op 08/08/2011 - 15h42

Waarom moeten we vis eten ? Welke voedingswaarde heeft vis precies? Welke soorten vis moeten we bij voorkeur eten en bevat dit dierlijk product ook specifieke risico’s? Informeer u en help de fabeltjes de wereld uit.

Meer artikels