PUBLICITÉ

Leer anderen uw aandacht te schenken

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
-A +A

Als een kind u een gedicht voordraagt, een muziekstuk speelt of een liedje zingt, geeft het u een geschenk. Het biedt u en de eventuele toeschouwers of toehoorders het resultaat aan van zijn inspanningen, zijn repetities. Hoe moet u daarop reageren?

PUB

Besef dat u het iets kunt terugschenken: uw aandacht. De mooiste beloning die het kan krijgen, is immers uw interesse voor wat het u te bieden heeft. Het valt echter niet altijd mee om aandachtig te zijn. Soms bent u immers gehaast, gejaagd of geërgerd, en dat is niet bepaald bevorderlijk om aandacht te schenken aan een kind dat u iets van zichzelf wil geven. Ook al heeft het meer waarde dan een materieel geschenk. Het biedt u immers een deel van zijn persoonlijkheid aan, en het minste wat u kunt doen, is uzelf openstellen om het te ontvangen.

Op die manier geeft u het goede voorbeeld en leert u het op zijn beurt aandacht te schenken aan anderen.

"Twee meisjes lachen en dollen terwijl een groep medeleerlingen een stukje opvoert. De directeur hoort hen lawaai maken, legt de opvoering stil en zegt: 'We hebben ons beste beentje voorgezet om jullie een mooi spektakel aan te bieden, dus vragen we in ruil jullie aandacht… We eisen geen kadaverdiscipline, maar willen jullie gewoon doen inzien dat het normaal is datje iets teruggeeft: wij schenken jullie muziek, jullie belonen ons door stil te zijn. Op die manier zijn we blij dat we iets kunnen delen'."

Misschien kunt u ook zo reageren als u te maken krijgt met lawaaierige leerlingen. De leerkrachten geven hun kennis door aan hun leerlingen. Ze schenken hun een beetje van hun wijsheid en ervaring, en hebben hard gewerkt aan hun lesvoorbereidingen. Niets is vervelender of frustrerender dan je in te spannen voor iemand die je letterlijk de rug toekeert, alsof hij wil zeggen: 'Het interesseert me niet wat je voor me doet…' "

We kunnen deze redenering doortrekken: iemand je aandacht schenken, wie hij of zij ook is en in welke omstandigheden ook, is altijd een geschenk voor hem of haar. Vaak volstaat het kleinste teken van aandacht om een klein of groot moment van geluk te creëren.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een bedankingetje verwachten Geüpdatet op 20/07/2004 - 00h00

Als kind heeft men u geleerd om beleefd te zijn en "dank u" te zeggen. U doet dat met overtuiging, leert het op uw beurt aan uw kinderen… en verwacht het van anderen als u iemand helpt of een geschenk geeft. Toch wacht u vaak vergeefs op een woordje...

Meer artikels