Donorbloed kan mensenlevens redden. Maar een Amerikaanse studie toont aan dat als het bloed gedurende een bepaalde tijd bewaard wordt, het risico's op complicaties toeneemt. Een reden te meer om waakzaam te zijn, maar geen reden om bloedtransfusies op te geven.

Instant wijzigingen
Vanaf het ogenblik dat bloed uit het lichaam verwijderd wordt, ondergaat het bepaalde wijzigingen. Die veranderingen hebben meestal geen gevolgen voor de gezondheid van de ontvanger van het bloed. Maar bepaalde onderzoeken tonen aan dat bloed dat langer bewaard werd voor verwikkelingen kan zorgen. Andere studies stellen dan weer dat er geen verband is tussen de bewaringsduur en de complicaties. Daarom voerde de Cleveland Clinic een grootschalig onderzoek bij meer dan 6.000 patiënten die hartchirurgie ondergingen.
Minder vers bloed heeft significante consequenties
Ongeveer de helft van de onderzochte patiënten had bloed gekregen dat 14 dagen of minder lang bewaard werd, de andere helft kreeg bloed met een langere bewaringsduur. De gemiddelde bewaarduur bedroeg respectievelijk 11 dagen en 20 dagen.
Na het controleren van verschillende factoren, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het krijgen van bloed dat ouder is, het risico op overlijden en verwikkelingen significant doet stijgen. Het mortaliteitspercentage voor het ontslag uit het ziekenhuis en het overlevingspercentage na een jaar was beduidend minder goed.