PUBLICITÉ

De leeftijd van transfusiebloed telt

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/04/2008 - 00h00
-A +A

Donorbloed kan mensenlevens redden. Maar een Amerikaanse studie toont aan dat als het bloed gedurende een bepaalde tijd bewaard wordt, het risico's op complicaties toeneemt. Een reden te meer om waakzaam te zijn, maar geen reden om bloedtransfusies op te geven.

PUB

Instant wijzigingen

Vanaf het ogenblik dat bloed uit het lichaam verwijderd wordt, ondergaat het bepaalde wijzigingen. Die veranderingen hebben meestal geen gevolgen voor de gezondheid van de ontvanger van het bloed. Maar bepaalde onderzoeken tonen aan dat bloed dat langer bewaard werd voor verwikkelingen kan zorgen. Andere studies stellen dan weer dat er geen verband is tussen de bewaringsduur en de complicaties. Daarom voerde de Cleveland Clinic een grootschalig onderzoek bij meer dan 6.000 patiënten die hartchirurgie ondergingen.

Minder vers bloed heeft significante consequenties

Ongeveer de helft van de onderzochte patiënten had bloed gekregen dat 14 dagen of minder lang bewaard werd, de andere helft kreeg bloed met een langere bewaringsduur. De gemiddelde bewaarduur bedroeg respectievelijk 11 dagen en 20 dagen.
Na het controleren van verschillende factoren, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het krijgen van bloed dat ouder is, het risico op overlijden en verwikkelingen significant doet stijgen. Het mortaliteitspercentage voor het ontslag uit het ziekenhuis en het overlevingspercentage na een jaar was beduidend minder goed.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/04/2008 - 00h00 New England Journal of Medicine, maart 2008. www.webmd.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccineren met bacteriën Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Mensen vaccineren met bacteriën... in elk geval origineel! Het onderzoek werd uitgevoerd in België en de uitvinders hebben er een octrooi op aangevraagd.

Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Meer artikels