PUBLICITÉ

Last van te grote borsten?

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 14/09/2012 - 09h35
-A +A

Er bestaan evenveel vormen en groottes van borsten als er vrouwen zijn!

Die verscheidenheid maakt net ook hun charme uit.

Volle borsten zijn tegenwoordig in, maar een te volle boezem kan ook problemen van fysieke of psychische aard meebrengen.

PUB

Mijn borsten verstoppen zodat ik ze niet zie

De borst is een heel apart orgaan. Het is tegelijk een seksueel attribuut en een symbool van het moederschap en speelt in het leven van vrouwen een belangrijke rol.

Een borstklier bestaat uit een twintigtal lobben die omgeven zijn door bind- en vetweefsel. Die lobben maken de productie van melk na de bevalling mogelijk. Het vetweefsel is bij sommige vrouwen overvloedig aanwezig, bij andere dan weer zo goed als onbestaand. De vetten liggen namelijk niet bij alle vrouwen op dezelfde plaatsen in het lichaam verspreid.

Een vrouw kan haar borsten daarom vergeleken met haar algemene lichaamsbouw te groot vinden, ook al bestaat er geen objectief criterium om te bepalen wanneer er sprake is van mammahypertrofie of te grote borsten.

De oorzaken zijn grotendeels van erfelijke aard. Maar ook de voeding zou volgens recent onderzoek een belangrijke rol spelen in de overmatige ontwikkeling van de borsten. Dat zou vooral toe te schrijven zijn aan de hormonen in vlees.

Te grote borsten: fysieke en/of psychische belasting

Aangezien er geen objectief criterium bestaat om te bepalen of een borstverkleining nodig of wenselijk is, moet men afgaan op de hinder die vrouwen in hun dagelijkse leven ondervinden. Die hinder kan functioneel zijn, zoals pijn in de rug en de schouders, sporen van de beugels van de beha, week worden van de vouw onder de borsten, enz.

Maar de hinder kan net zo goed optreden bij het sporten of tijdens het werk. Daarnaast kan de hinder ook van psychische aard zijn. Sommige vrouwen voelen zich op straat of op het werk bekeken, als ze al geen ongepaste opmerkingen krijgen!

Vrouwen kunnen ook ontevreden zijn over het uiterlijke aspect van hun boezem, omdat volle borsten makkelijker gaan hangen (mammaire ptosis). Ook  kleren vinden - en zeker geschikte lingerie - kan een probleem geven.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 17/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 14/09/2012 - 09h35

Dr. Christophe Denoël, specialist plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstverkleining: hoe gaat het in zijn werk? Gepubliceerd op 03/03/2017 - 13h59

Ik wil mijn borsten laten verkleinen . Hoe verloopt dit type van ingreep en wat zijn de gevolgen van de operatie? Enkele technische en praktische gegevens over borstverkleining of reductie mammoplastie .

Beha: een delicate keuze Gepubliceerd op 25/03/2014 - 12h31

De keuze van een beha is voor heel wat vrouwen een kopbreker. Alhoewel het een kledingstuk is dat u niet meteen ziet, kan het een doodgewone decolleté tot een verleidingswapen omtoveren. En omgekeerd.

Eenvoudige tips voor mooie borsten Gepubliceerd op 03/03/2017 - 13h59

Welke vrouw droomt er niet van om te kunnen pronken met een stevige en strakke boezem ? Of de borsten nu groot of klein zijn, een mooie décolleté wordt altijd geassocieerd met vrouwelijkheid en verleiding .

Welk badpak voor mijn figuur? Geüpdatet op 23/07/2012 - 13h31

De keuze van een badpak is vaak de laatste stap voor de vakantie. Die keuze moet zorgvuldig gebeuren als u van uw verblijf aan zee een feest te maken! Maar hoe kiest u een badpak dat past bij uw figuur, dat de onvolmaaktheden wat verdoezelt en de din...

Meer artikels