PUBLICITÉ

Last van een vette huid? Maak komaf met de grove poriën!

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 11/10/2016 - 17h13
-A +A

Wie een vette huid heeft, moet niet alleen de overmatige talg en de onzuiverheden behandelen, maar krijgt ook nog af te rekenen met grove poriën en een onregelmatige huidkorrel. Enkele tips van onze experts om komaf te maken met die te zichtbare poriën.

PUB

De oorzaken van vergrote poriën


Een porie is het buisje in de huid waar de haartjes en de talg door naar buiten komen. Iedereen heeft dus poriën, ongeacht zijn huidtype. Maar sommige huidtypes neigen eerder naar te grote poriën. De oorzaak is een overdadige talgproductie waardoor de poriën wijder worden. Die openen zich als het ware om de overtollige talg makkelijker te kunnen afvoeren. Vooral gemengde tot vette huidtypes kampen met het fenomeen van grove poriën, maar er zijn ook factoren die het kunnen verergeren - zoals roken, veelvuldige blootstelling aan de zon, stress, hormonen en huidveroudering.

Verstopte grove poriën vrijmaken: de cosmetische optie


Een van de cruciale elementen om vergrote poriën te verkleinen is een goede hygiëne. Reinig uw huid dus elke ochtend en avond om ze te ontdoen van overtollige talg, make-up en vervuilende stoffen. Zo voorkomt u dat al die onzuivere dingen in de al verzadigde poriën terechtkomen. Een goede hygiëne is volgens dermatoloog dr. Hugues Cartier de basis: "Om de diameter en dus de opening van de poriën te verkleinen, moet vooral de hoeveelheid talg in de poriën naar omlaag."
  • Pleisters maar ook maskers op basis van klei en geactiveerde koolstof (een tot twee keer per week aan te brengen, afhankelijk van de gevoeligheid van de huid) zijn een goede hulp om de poriën ‘leeg te maken’.

Een goede hygiëne is dus heel belangrijk,maar ook het type verzorgingsproducten moet aan het probleem zijn aangepast om de talgproductie te kunnen reguleren.

  • Kies voor de dagelijkse verzorging een micellair reinigingswater of een reinigingslotion speciaal voor de onzuivere huid waar zink in zit. Voor de overige verzorgingsproducten raadt dermatoloog en Ducray-consulent dr. Didier Coustou aan: "Gebruik bij voorkeur verzorgingsproducten die fruitzuren bevatten, dat zijn talgregulerende actieve stoffen. Kies eerder emulsies, vloeibare producten en lichte crèmes met een rijkere samenstelling en mijd oliën."
  • Adstringerende of samentrekkende lotions zijn een goed extra hulpmiddeltje om de huidkorrel verfijnen, maar het effect is jammer genoeg maar van korte duur. Deze producten geven volgens dr. Coustou trouwens soms irritatie geven. Ze moeten dus met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. 
  • Tot slot nog dit: zelfs een vette huid moet goed gehydrateerd worden, maar dan wel met de geschikte producten. Ga dus voor producten met actieve peelingstoffen (om dode huid te verwijderen), matmakende actieve stoffen (om glimmen te voorkomen) en - alweer - actieve bestanddelen die de talgproductie op lange termijn reguleren. Op lange termijn? Jawel, want grove poriën verkleinen kan niet op één nacht. "Vergrote poriën behandelen vraagt tijd. Je moet namelijk de staat van de huid zo veranderen dat ze minder vet wordt en minder talg produceert, en zoiets vraagt tijd", aldus dr. Coustou. Het duurt minimum een maand - de tijd die de huid nodig heeft om zich te vernieuwen - en maximum zes maanden. Soms is de overmatige talgproductie trouwens zo erg dat cosmetische producten alleen niet volstaan. In dat geval moet het probleem volgens dr. Cartier aan de wortel worden aangepakt en moet de talgproductie met een hormoontherapie gereguleerd worden.

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 11/10/2016 - 17h13

Op basis van een interview met dr. Didier Coustou, dermatoloog en Ducray-consulent, en met dermatoloog
dr. Hugues Cartier.
Tips van Joëlle Nonni, expert lichaamsverzorging en make-up voor Avène

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe de juiste fond de teint kiezen? Gepubliceerd op 21/10/2016 - 11h49

Meer dan zestig procent van de vrouwen in België gebruikt af en toe een fond de teint . Dit make-upproduct is te krijgen in vloeibare vorm, poedervorm en als crème en bezit diverse eigenschappen. Ziehier enkele tips om de juiste keuze te maken.

Jonge gemengde huid, een complexe zaak Gepubliceerd op 02/12/2013 - 16h37

Eén op de drie jonge vrouwen tussen 16 en 20 zegt van zichzelf een gemengde huid te hebben. Terwijl hun mamma's ervan dromen zo'n huid te hebben, die naar eigen zeggen "ideaal, fris, glad en zacht bij het aanraken" is, blijft zo'n type huid voor de t...

Zweten: vijf tips om u deze zomer te schminken zonder te glimmen Geüpdatet op 19/07/2016 - 14h24

Vrouwen die makkelijk zweten of een gemengde tot vette huid hebben, kunnen ‘s zomers danig in de problemen komen met hun make-up . Onze specialiste vertelt u hoe u uw make-up kunt fixeren zonder dat ze gaat glimmen en hoe u zelfs als het heet is een...

Ontgiftingskuur voor de huid: een mooie huid in een wip Geüpdatet op 11/05/2016 - 09h48

Een doffe teint, kleine onvolmaaktheden, zichtbare poriën… Onze huid ziet er wat levenloos uit en het is ook tijd dat we weer wat kleur krijgen. Ziehier onze vaste verzorgingsroutine om die grauwe sluier te lichten en u weer een mooie huid te geven....

Meer artikels