PUBLICITÉ

Last van een prikkelbare darm? Probeer eens probiotica

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 21/06/2017 - 16h04
-A +A

Het prikkelbare-darmsyndroom of prikkelbare-colonsyndroom is een spijsverteringsprobleem dat zeer veel voorkomt bij tieners en jongvolwassenen, vooral dan bij vrouwen.

U kunt de buikpijn, winderigheid en de opeenvolging van diarree en constipatie bestrijden door probiotica toe te voegen aan uw voeding.

PUB

Wat is het prikkelbare-darmsyndroom?


Het gaat om een slechte werking en/of overgevoeligheid van de darm - de oorzaken ervan zijn nog altijd niet bekend - die tot uiting komt in een hele rist symptomen. De meest voorkomende zijn buikpijn, winderigheid en afwisselend periodes van diarree en constipatie.
Als de symptomen heel hinderlijk of onrustwekkend zijn, moet u naar de huisarts. Die zal nagaan of het al dan niet om het prikkelbare-darmsyndroom gaat. Ook andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld lactose-intolerantie, kunnen dezelfde symptomen vertonen.

De diagnose van prikkelbare-darmsyndroom wordt gesteld als de pijn en de diarree of constipatie 3 maanden aanhouden en gepaard gaan met enkele van de volgende symptomen: buikkrampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, dringend naar het grote toilet moeten gaan, de aanwezigheid van slijm in de stoelgang, luidruchitge darmen, het gevoel dat de ontlasting onvolledig is, enz.

Als er geen oorzaak gevonden wordt, zal de arts als behandeling preventieve maatregelen voorschrijven, zoals de voeding aanpassen en beter leren omgaan met stress.

Een prikkelbare darm? Pas uw voeding aan en vergeet probiotica niet

Wat het aspect voeding betreft, raadt men aan om matig te zijn met producten die gasvorming veroorzaken. Op die manier zullen de winderigheid en het opgeblazen gevoel vanzelf verminderen. Concreet gaat het om peulvruchten, gedroogd of rauw fruit, rauwkost, broccoli, bloemkool, spruiten en andere koolsoorten, koolzuurhoudende dranken. Om de pijn te bestrijden volgt u het best een dieet van levensmiddelen met weinig of geen vet, maar veel eiwitten. Door een aangepaste dosis vezels op te nemen kunt u het risico op constipatie of omgekeerd diarree beperken. Iedereen moet een beetje zoeken en uittesten welke dosis voor hem of haar geschikt is.
Een recente studie bevestigt ook het belang van de probiotica. Dat zijn bacteriën die van nature in de darm aanwezig zijn en een actieve rol spelen in de spijsvertering. Ze oefenen dus een heilzame invloed uit op de darmen. Er bestaan voedingssupplementen met probiotica, maar ze zijn ook in de traditionele yoghurts te vinden. De auteurs analyseerden een tiental studies over dit onderwerp. Daaruit bleek dat probiotica doeltreffender zijn dan een placebo om de symptomen van het prikkelbare-darmsyndroom te verlichten.

Slotsom: vergeet niet yoghurt te eten als uw darmen nu en dan gevoelig zijn of slecht werken.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/02/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 21/06/2017 - 16h04

Talley NJ., Intern Med J., 2006, review; Moayyedi P. et coll., Gut., 17 december 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Prikkelbare darm: vezels zijn belangrijk! Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Het prikkelbare-darmsyndroom is een zeer frequente aandoening die wordt veroorzaakt door een verhoogde prikkelbaarheid van de dikke darm. De spasmen zijn pijnlijk, maar de ziekte is niet ernstig en leidt zeker niet tot kanker of een andere ernstige d...

Spijsverteringsstoornissen? Probiotica! Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Zopas werd een nieuw effect van probiotica ontdekt. Probiotica , intestinale bacteriën die betrokken zijn bij de spijsvertering , zouden pijnstillende effecten hebben die te vergelijken zijn met die van morfine. Als dat vermoeden waarheid blijkt te z...

Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Meer artikels