PUBLICITÉ

Last van constipatie? Laat er uw leven niet door vergallen!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/05/2016 - 17h13
-A +A

Iedereen heeft wel eens last van winderigheid of luie darmen. Het zijn op zich onschuldige ongemakken, maar ze kunnen best wel hinderlijk zijn en zelfs leiden tot complicaties. Het is dus belangrijk om een geschikte oplossing te vinden voor constipatie en er zeker niet mee te blijven zitten.

PUB

Slechts één op de drie vrouwen durft met de huisarts praten over constipatie!

Constipatie wordt niet als een zware aandoening beschouwd, maar kan op termijn wel leiden tot complicaties (aambeien, anale scheurtjes, darmocclusie, anale incontinentie, urinaire retentie…). Het is dan ook belangrijk om er met uw arts over te spreken zodat er een geschikte behandeling voor kan worden gezocht. Maar omdat het onderwerp nogal gênant is, durven weinig vrouwen het ter sprake brengen bij de huisarts… Ten onrechte.

Eerste stap: wat is constipatie?

Constipatie kan gedefinieerd worden als de moeilijke passage van harde stoelgang, zeer weinig stoelgang maken (minder dan 3 keer per week), stoelgang die moeilijk uit te scheiden is, een gevoel van geblokkeerd te zitten of onvolledige afscheiding.
Bij bepaalde tekenen is het aangewezen om naar eventuele oorzaken op zoek te gaan: antecedenten van gynaecologische kanker, aanwezigheid van bloed in de stoelgang, anemie, gewichtsverlies, ernstige constipatie of onlangs opgetreden constipatie, verergering van de constipatie zonder aanwijsbare oorzaak, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 27/05/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 26/05/2016 - 17h13

Piche T. et coll., Gastroentérologie clinique et biologique, 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van...

Meer artikels