PUBLICITÉ

Laser en beeldvormingstechnieken voor een baarmoederfibroom

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 14/01/2003 - 00h00
-A +A

Er bestaat nu een nieuwe methode om baarmoederfibromen (gezwel bestaand uit bindweefsel van de baarmoeder) te behandelen, nl. vernietiging met een laser onder geleide van nucleaire magnetische resonantie (NMR) of kernspintomografie.

PUB

Niet ernstig, wel hinderlijk

Bijna een kwart van de vrouwen vertoont een dergelijke baarmoedertumor. Ze is weliswaar goedaardig, maar veroorzaakt toch pijn, overvloedige of langdurige maandstonden en soms onvruchtbaarheid (of infertiliteit) en miskramen.Tot dusver konden de symptomen enkel goed worden behandeld met een hysterectomie (operatie waarbij de baarmoeder wordt weggenomen).

NMR om die vrouwen te helpen

Britse onderzoekers hebben bij 66 patiënten een nieuwe techniek uitgeprobeerd, bestaande uit laser en NMR. Onder lokale verdoving (of anesthesie) worden vier naalden door de huid in het baarmoederfibroom gestoken onder geleide van NMR. Door de naalden worden dan laservezels ingebracht, waarmee de tumor vernietigd kan worden.Drie maanden na de ingreep waren de fibromen bij 47 patiëntes met gemiddeld eenderde kleiner geworden. Bij de 24 vrouwen die gedurende één jaar werden gevolgd, daalde het volume met gemiddeld 41% (met een spreiding van 13 tot 78%). Bij 69% van de patiëntes verbeterden de symptomen duidelijk. Meer dan 8 vrouwen op 10 zouden de behandeling aanbevelen aan een vriendin met dezelfde problemen.Het bloedverlies kan weliswaar niet zo goed worden behandeld als met een hysterectomie, maar de levenskwaliteit van de patiëntes gaat er sterk op vooruit.

Die behandeling kan een zeer interessant alternatief zijn voor de klassieke heelkundige ingreep: er is geen narcose voor nodig, de patiënte moet niet lang in het ziekenhuis verblijven en ze blijft potentieel vruchtbaar.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 14/01/2003 - 00h00 Human Reproduction, Vol. 17 (10): 2737-2741, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze, er gaat niets boven wandelen Gepubliceerd op 25/11/2015 - 16h23

Wandelen is een zeer goede vorm van lichaamsbeweging voor gemenopauzeerde vrouwen en heeft tal van gunstige effecten. Vier uur stappen per week volstaat om het risico op heupfractuur met 41% te verlagen en om te vermageren.

Elk jaar 20.000 abortussen in België Gepubliceerd op 18/03/2014 - 11h59

Abortus - of opzettelijke vruchtafdrijving met de medische term - is in België sinds 1990 wettelijk toegestaan als de ingreep voor het einde van de 12 e week van de zwangerschap gebeurt. In België wordt abortus uitgevoerd in een wettelijk erkend abor...

Buikpijn? Misschien is het wel diverticulitis. Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h27

Diverticulose is een gevolg van de veroudering van de dikke darm en is in ons land sterk verspreid. Als de ziekte niet wordt opgespoord, kan ze evolueren naar diverticulitis. Dat is een complicatie met soms ernstige gevolgen. Aan welke tekenen herken...

Meer artikels