PUBLICITÉ

Laryngitis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Ontstekingsproces van het slijmvlies van het strottenhoofd, meestal gepaard gaande met een pijnlijke keel, heesheid en hoesten.

De acute banale laryngitis kan worden veroorzaakt door:
- infectieuze agentia, zoals respiratoire virussen of bacteriën, secundair aan dergelijke respiratoire virussen;
- acute overbelasting van de stem;
- irriterende stoffen die ingeademd worden.

De larynx is gezwollen en rood. De behandeling bestaat uit stemrust, rookverbod, demping van de hoest indien nodig. Eventueel neusdruppels.

De chronische vorm ontstaat meestal vanuit een acute laryngitis. Ook kan de aandoening secundair ontstaan aan een chronische bronchitis, irritatie (roken) en verkeerd gebruik van de stem. De behandeling bestaat uit het wegnemen van de irritatieve factoren. Infecties worden bestreden met antibiotica.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Hoe herkent men laryngitis? Gepubliceerd op 06/01/2014 - 17h05

Een hese stem, een geïrriteerde keel, lichte koorts... Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd die meestal goedaardig is en waar geen specifieke behandeling voor nodig is. Maar laat het wel niet aanslepen!

Stemloosheid: mijn stem is weg! Gepubliceerd op 21/12/2016 - 11h45

Afonie of stemloosheid is een banale en onschuldige aandoening en wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van het strottenhoofd of laryngitis. Wat zijn de meest voorkomende factoren die leiden tot het verlies van de stem en hoe kunnen we zo'n s...

Meer artikels