PUBLICITÉ

Langer leven dankzij vitamine D?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/10/2007 - 00h00
-A +A

Het gezondheidsdebat over vitamine D is recent en veelbesproken. Volgens Europese onderzoekers, zou onze levensverwachting wel degelijk verlengd kunnen worden indien wij een voldoende hoeveelheid van deze kostbare vitamine zouden bijnemen...

PUB

Er wordt tegenwoordig veel over vitamine D gesproken wanneer het gaat over de gezondheid van de botten en over osteoporosepreventie. De rol van vitamine D in de opbouw en instandhouding van de botten is zeer belangrijk. Deze vitamine vergemakkelijkt de opname van calcium in de darmen, voorkomt calciumverlies via de nieren en bevordert de hechting van calcium op de botten.

Een behoefte die moeilijk in te vullen is

Het probleem met vitamine D is dat die verschillend is van alle andere vitaminen. Je vindt ze zelden in voedingsproducten en wanneer je ze vindt, gaat het dikwijls om producten die men dikwijls afraadt. Men vindt vitamine D hoofdzakelijk in dierlijke vetten (boter, volle melk en daarvan afgeleide zuivelproducten, eieren,...).

Sommige plantaardige vetten (Belgische margarines en sommige oliën) worden ermee verrijkt en men vindt ze ook in vis. Maar dat is het dan zo ongeveer.

Vitamine D is bovendien een van de weinige oligo-elementen die door het lichaam wordt aangemaakt, onderhuids en onder invloed van ultraviolette stralen. Een productie die dus heel veel zon nodig heeft!

De gezondheidsvitamine

De laatste tien maanden was vitamine D regelmatig een gespreksonderwerp. En vandaag kunnen we met zekerheid beweren dat de heilzame werking van vitamine D veel verder reikt
dan alleen maar de stevigheid van de botten.

Verschillende studies hebben aangetoond dat vitamine D een effect kan hebben op de spierkracht en valpartijen van oudere mensen, op breuken, op verschillende kankers, diabetes, sommige auto-immuunziekten, besmettelijke ziekten en sommige cardiovasculaire ziekten. Globaal gezien komt dat neer op meer dan 70% van de oorzaken van sterfgevallen in de meerderheid van de industrielanden!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/10/2007 - 00h00 Autier P et al. Arch Intern Med 2007 ; 167 : 1730-1737
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Multiple sclerose: een tekort aan vitamine D? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Volgens een studie uitgevoerd binnen het Amerikaanse leger, zou het risico op multiple sclerose toenemen wanneer het gehalte aan vitamine D daalt. Supplementen met vitamine D zouden in dat geval toegediend moeten worden aan mensen die een risico op e...

Astmalijders: eet meer vitamine D! Geüpdatet op 01/02/2010 - 00h00

Volgens een recente studie verergert een gebrek aan vitamine D de symptomen van astma en maakt het de behandeling minder doeltreffend.

Wat weet u van vitamines? Geüpdatet op 29/11/2004 - 00h00

Het is aan te raden om elke dag minstens vijf porties groenten en fruit te eten. Ze bevatten niet alleen veel vezels, maar zijn ook rijk aan de vitamines en mineralen die we nodig hebben voor onze groei, de werking van onze organen, onze voortplantin...

Meer artikels