PUBLICITÉ

Lange werkdagen? Wees op uw hoede voor alcohol…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 15h23
-A +A

Wie zeer lange werkdagen presteert, loopt een hoger risico op alcoholmisbruik of alcoholverslaving. Waakzaamheid is geboden!

PUB

Te veel werken verhoogt het risico op alcoholverslaving

Dit is in elk geval het besluit van een recente studie die in Nieuw-Zeeland uitgevoerd werd bij meer dan duizend jongvolwassenen tussen 25 en 40 jaar. De onderzoekers hebben het aantal werkuren per week vergeleken met de alcoholconsumptie, het alcoholmisbruik en de alcoholverslaving. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die meer dan 50 uur per week werken, een veel hoger risico lopen om geconfronteerd te worden met drankproblemen.

 

Waarom drinken mensen die veel werken meer alcohol?

Alcohol neemt de remmingen weg en ontspant, tenminste aanvankelijk. Mensen die een stresserend leven leiden, hebben soms de indruk dat ze niet zonder een glaasje alcohol kunnen om na een lange werkdag te kunnen ontspannen. Volgens de auteur van de studie, zouden lange werkdagen bovendien ook zorgen voor nauwere banden met de collega's. Het sociaal contact dat hieruit volgt, is soms een aanmoediging om na de werkuren nog iets te gaan drinken. Alcoholmisbruik maakt jammer genoeg soms deel uit van de ondernemingscultuur.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 15h23

Gibb, S. et al., Addiction, augustus 2011 (publication ahead of print), DOI: 10.1111/j.1360-0443.2011.03543.x

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Is alcohol kankerverwekkend? Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

Deze vraag is verrassend en toch dringt ze zich steeds vaker op. Lang werd aangenomen dat alcohol enkel in combinatie met roken kankerverwekkend was. Een lage dosis alcohol zou zelfs als beschermend kunnen worden beschouwd. Hoe zit het nu?

Hoge bloeddruk: minder alcohol is beter Gepubliceerd op 11/04/2017 - 14h44

Minder alcohol drinken helpt om een hoge bloeddruk te doen zakken. Het is belangrijke informatie om iets te doen aan de vele risico’s op hart- en vaataandoeningen die te wijten zijn aan een te hoge bloeddruk.

Meer artikels