PUBLICITÉ

Lang leve de aardappel!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 17/06/2003 - 00h00
-A +A

De aardappel is hét inlands product bij uitstek. We verorberen er gemiddeld 2 kg per week van, d.w.z. ongeveer 100 kg per jaar! De typisch Belgische aardappel heeft evenwel andere troeven dan de friet...

PUB

De aardappel is allesbehalve een banaal zetmeelproduct en heeft beslist zijn plaats in een evenwichtige voeding. Specialisten en kenners kennen hem zelfs nog meer troeven toe, ook gastronomische. Zo zijn de verschillen tussen de diverse soorten veel subtieler dan we zouden denken. Corne de gatte, Ratte, Bec de Florenville, Charlotte, Nicola: er is lang niet alleen het bintje!

De aardappel is géén dikmaker!

De aardappel is rijk aan water en bevat ongeveer 18 g koolhydraten per 100 g (vooral zetmeel), drie tot vijf keer meer dan verse groenten. Zijn energiewaarde mag dan al hoger liggen (ongeveer 80 kcal) dan bij de andere groenten, toch blijft ze zeer bescheiden. De reden is eenvoudig: in water gekookte aardappelen bevatten niet het minste vet. De manier waarop u ze bereidt of wat u erbij eet, kan echter zijn hoge voedingswaarde aanzienlijk verminderen.Chips zijn ongetwijfeld het meest calorierijk: één pakje chips (30 g) bevat evenveel calorieën als … 200 g aardappelen! Frieten zouden idealiter slechts één keer om de twee weken op het menu mogen staan… Dus: waarom zou u de oorspronkelijke smaak van de aardappel niet herontdekken? Temeer omdat er zoveel soorten en bereidingsmogelijkheden zijn? Niets gaat boven een natuurlijke en goed klaargemaakte aardappel…

Heel wat vitamine C!

De aardappel bevat flink wat vitamine C: 30 tot 40 mg voor nieuwe aardappelen, vlak na de oogst, 10 tot 17 mg voor de courant geconsumeerde aardappelen. Toch dankt dit knolgewas zijn belang in België vooral aan zijn consumptiefrequentie.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 17/06/2003 - 00h00 www.aprifel.com : Franse site voor groenten en fruit en gezondheid. Nubel - Belgische voedingsmiddelentabel - derde uitgave - 1999. Nubel vzw Esplanadewijk - RAC-lokaal 1104 - 1010 Brussel - www.nubel.com.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu: aardappelen Geüpdatet op 12/03/2003 - 00h00

De aardappel is wellicht de populairste telg van de nachtschadefamilie. Wie lust er nu geen aardappelen? Hij wordt vaak ten onrechte als ongezond bestempeld: alleen frietjes en chips zijn dodelijk (op het vlak van calorieën althans).

Aardappelen: ontzeg ze u vooral niet! Gepubliceerd op 16/02/2015 - 17h28

Waarom u zich aardappelen niet moet ontzeggen? Omdat het een goedkope groente is die op honderden manieren kan bereid worden. U kunt er dus heel veel afwisseling mee in uw menu’s brengen. En de koolhydraten erin zorgen voor een evenwichtige voeding z...

Er zijn geen seizoenen meer... Geüpdatet op 02/03/2004 - 00h00

Je zou vandaag zowaar gaan denken dat we onze voeding niet langer hoeven af te stemmen op het ritme van de seizoenen. Op die manier gaat de harmonie tussen smaak en voedingswaarde echter verloren...

Vitamine C: vermijd vooral tekorten! Geüpdatet op 18/11/2013 - 10h28

Alle vitamines zijn belangrijk. Maar vitamine C is nog belangrijker dan de andere. Het kleinste tekort laat zich al meteen voelen. Dat komt omdat vitamine C in alle cellen van uw lichaam werkzaam is.

Meer artikels