PUBLICITÉ

Lagerugpijn: geen te harde matras!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/12/2003 - 00h00
-A +A

De gangbare opvatting dat ruglijders een harde matras nodig hebben, wordt in twijfel getrokken. Een middelharde matras zou doeltreffender zijn om rugpijn te verlichten en het gebruik van pijnstillers te verminderen.

PUB

Deze conclusie is afkomstig van wetenschappelijk gefundeerde gegevens die onlangs gepubliceerd werden in het wereldberoemde Britse medische tijdschrift "The Lancet".

Een Spaans onderzoeksteam vergeleek gedurende drie maanden de effecten van verschillende matraskwaliteiten (hard of middelhard) op de klinische evolutie van 313 patiënten met chronische lagerugpijn 's nachts en bij het opstaan. Na de studie meldden de patiënten die een middelharde matras hadden gebruikt, verbetering van hun pijn in bed, hun comfort bij het opstaan en hun ongemak in het dagelijks leven. Ze hadden minder en minder vaak rugpijn, zowel overdag als bij het slapengaan en het opstaan.

Lagerugpijn, vandaag ook wel de "ziekte van de eeuw" genoemd, is een bijzonder frequente en moeilijk te behandelen kwaal. Deze studie verschaft eindelijk bijkomende informatie die het dagelijks leefcomfort van rugpatiënten zou kunnen verbeteren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/12/2003 - 00h00 Kovacs F., The Lancet, 362 (9396) : 1599-1604 ; 1594-1595, 15 november 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Rugpijn? Ga niet meteen onder de scanner! Geüpdatet op 16/02/2009 - 00h00

Wanneer men plots een hevige pijn voelt, is het vaak geruststellend om een beeld te hebben van de getroffen streek. Zo kan men nagaan of er niets ernstigs aan de hand is en eventueel meteen overgaan tot behandeling. Deze reactie is nochtans niet alti...

Lagerugpijn en acupunctuur: doeltreffendheid betwist Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Klassieke behandelingen zijn niet altijd voldoende om lagerugpijn doeltreffend te verlichten. Dat maakt dat veel patiënten hun heil zoeken in alternatieve therapieën, zoals acupunctuur. Een nieuw onderzoek stelt een stand van zaken op van deze eeuwen...

Hoe uw matras te kiezen? Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

We brengen één derde van ons leven door in bed . Het is dus belangrijk dat we ons beddengoed met de nodige zorg kiezen en het vervangen zodra dat nodig is. Hieronder een kleine handleiding om u te helpen de matras en de bedbodem te vinden die het bes...

Meer artikels