PUBLICITÉ

Lagerugpijn en acupunctuur: doeltreffendheid betwist

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/09/2005 - 00h00
-A +A

Klassieke behandelingen zijn niet altijd voldoende om lagerugpijn doeltreffend te verlichten. Dat maakt dat veel patiënten hun heil zoeken in alternatieve therapieën, zoals acupunctuur. Een nieuw onderzoek stelt een stand van zaken op van deze eeuwenoude therapie.

PUB

Lagerugpijn, ook wel eens lumbago genoemd, gaat gepaard met een pijnlijke blokkering in de rug door een verzwikking van de wervelschijven. De pijn, ter hoogte van de onderrug en meer bepaald de vijf ledenwervels, is een van de meest voorkomende redenen waarom patiënten een huisarts raadplegen. Helaas volstaan klassieke behandelingen op zich niet altijd om de pijn te doen verdwijnen. Daarom doen veel patiënten met chronische lagerugpijn een beroep op de alternatieve geneeskunde waarvan de meest populaire geneeswijze de acupunctuur is. De acupunctuur zou namelijk de productie van endorfines stimuleren. Dat zijn substanties met kalmerende en pijnwerende eigenschappen. Het voordeel dat acupunctuur zou opleveren in vergelijking met een placebo of conventionele therapieën kon vooralsnog niet aangetoond worden. Resultaten van een nieuwe studie leveren een aantal interessante gegevens op. Het gaat om een internationale literatuurstudie van data die gepubliceerd werden tot in augustus 2004. Meer dan dertig essays (33) werden geselecteerd en ondergebracht in verschillende categorieën, al naargelang de rugpijn chronisch of acuut was en naargelang de behandeling: acupunctuur, placebo, massotherapie, lichaamsbeweging, hydrotherapie, elektrische transcutane neurostimulatie, enz. Uit hun onderzoek besluiten de auteurs dat acupunctuur doeltreffender is dan een placebo of dan geen behandeling om chronische rugpijn op korte termijn te verlichten. Acupunctuur was evenwel niet doeltreffender dan de andere courante behandelingswijzen waarmee ze vergeleken werd. Op het vlak van acute pijn veroorzaakt door een zware aanval van rugpijn kon het onderzoek geen uitsluitsel geven omtrent de efficiëntie van acupunctuur.

Het beste wat u kunt doen bij rugpijn is een arts raadplegen. Alleen hij kan bepalen wat de oorzaak is van de rugpijn. Als conventionele behandelingen geen succes opleveren, kan de arts zijn patiënt aanraden om verschillende alternatieve geneeswijzen uit te testen om zo te weten te komen welke behandeling het meeste effect heeft.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/09/2005 - 00h00 Mannheimer E. et coll; Ann. Intern. Med, 142 (8): 651-63, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De Alexander techniek: doeltreffend tegen rugpijn Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

De Alexander techniek bestaat bijna een eeuw. De doeltreffendheid ervan bij rug- en houdingproblemen was al lang duidelijk voor de gebruikers, maar wetenschappelijk bewijs om hun overtuiging te staven was er nog niet.

Rugpijn? Ga niet meteen onder de scanner! Geüpdatet op 16/02/2009 - 00h00

Wanneer men plots een hevige pijn voelt, is het vaak geruststellend om een beeld te hebben van de getroffen streek. Zo kan men nagaan of er niets ernstigs aan de hand is en eventueel meteen overgaan tot behandeling. Deze reactie is nochtans niet alti...

2 kilo minder dankzij acupunctuur? Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Wenst u dat uw zomerjurkje nog mooi past zonder dat u (al te veel) de buikriem moet aanhalen, dan hebt u nog enkele maanden de tijd om het vermagerend effect van acupunctuur te testen!

Meer artikels