PUBLICITÉ

Lage rugpijn

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn heeft meestal te maken met overbelasting van de rug. Kleine beschadigingen aan spieren, pezen of tussenwervelschijven in het onderste deel van de rug (voornamelijk de lendenwervels) kunnen het gevolg zijn. Vaak is niet duidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Artsen spreken dan over aspecifieke lage rugpijn. Dit kan uitstralen naar een of beide (onder)benen.

Lage rugpijn komt veel voor. Meestal verdwijnen de klachten na een aantal dagen vanzelf. De helft van de mensen met acute lage rugpijn is na één week vrij van klachten. De kans op terugkeer van klachten is helaas groot. Als klachten 12 weken of langer duren wordt dit chronisch genoemd.

Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn?

Bij ouderen (55-plussers) is er, vaker dan bij jongeren, wel een oorzaak
aan te wijzen. Dit is vooral het geval als rugklachten nog niet eerder zijn opgetreden. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld een ingezakte wervel, een gewrichtsontsteking van de wervelkolom, een gezwel in de buurt van het ruggenmerg of een vernauwing van het wervelkanaal.

Pijn kan ontstaan door overbelasting van de rug. Een hele dag spitten in de tuin of een verkeerde zithouding tijdens bureauwerkzaamheden zijn hier voorbeelden van. Psychologische factoren, zoals emoties en stress, kunnen een belangrijke rol spelen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Maak werk van uw rugkapitaal Geüpdatet op 16/10/2007 - 00h00

Hebt u regelmatig last van rugpijn? Zijn sommige houdingen ondraaglijk? Last van uw gewrichten? Hebt u de indruk dat u veel minder soepel wordt? Als het antwoord op deze vragen ja is, dan is het tijd voor een onderzoek bij een kinesitherapeut om een...

De Alexander techniek: doeltreffend tegen rugpijn Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

De Alexander techniek bestaat bijna een eeuw. De doeltreffendheid ervan bij rug- en houdingproblemen was al lang duidelijk voor de gebruikers, maar wetenschappelijk bewijs om hun overtuiging te staven was er nog niet.

Mythes en misvattingen over lage rugpijn Geüpdatet op 25/05/2004 - 00h00

Over lage rugpijn leven bij de Belgische bevolking nogal wat mythes en misvattingen. Psychologe Liesbet Goubert van de Gentse universiteit ging na wat de Belg weet over lage rugpijn.

Meer artikels