PUBLICITÉ

Lactose-intolerantie en melkallergie: niet te verwarren!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/03/2011 - 16h55
-A +A

Een allergie voor de eiwitten van koeienmelk en lactose-intolerantie hebben enkele kenmerken gemeenschappelijk, en wel de voornaamste symptomen. Maar waarin verschillen ze?

PUB

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is het niet kunnen verteren van lactose door een tekort aan specifieke spijsverteringsenzymen: de lactasen. Lactose is een suiker die uitsluitend voorkomt in melk van zoogdieren. De lactasen zijn bij pasgeborenen aanwezig in die zin dat ze hun eerste voeding, de melk van de moeder, kunnen verteren. Naarmate de melk daarna vervangen wordt door andere producten, vermindert de activiteit van de lactasen. Maar omdat mensen nog melkproducten blijven eten, blijven de lactasen bestaan, waardoor we melk tot op volwassen leeftijd en ons hele verdere leven kunnen blijven verteren.
Als de werking van de lactasen onvoldoende is, verloopt de vertering van lactose moeizaam en hoopt die zich op in de darmen. De darmflora wordt erdoor geprikkeld en er treden allerlei symptomen op zoals diarree, zure oprispingen, opgeblazen gevoel en buikpijn.

De diagnose van lactose-intolerantie gebeurt aan de hand van de waterstof-ademtest. De uitgeademde lucht wordt voor en na de inname van een dosis lactose opgevangen. Bij intolerantie bevat die uitgeademde lucht veel waterstof door de gisting van de lactose door de darmbacteriën . Via een orale-provocatietest (reproductie van de symptomen door inname van een dosis lactose) kan de diagnose bevestigd worden.

Wat te doen bij lactose-intolerantie?

In dat geval moet de inname van lactose verminderd en gespreid worden. Over het algemeen is het niet nodig om melkproducten volledig te bannen.
Artsen raden ook aan om volle melk te verkiezen boven magere melk, omdat de transit dan langzamer verloopt. Om dezelfde reden wordt ook aangeraden om melk in te nemen samen met vezelrijke producten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/11/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/03/2011 - 16h55

Institut Français pour la nutrition (IFN), n°2, oktober 2008, toespraak door dr. Christophe Dupont (Hôpital Saint-Vincent de Paul, Parijs).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe moet u omgaan met lactose-intolerantie? Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Lactose-intolerantie komt vrij veel voor en veroorzaakt hinderlijke symptomen zoals buikpijn, diarree, enz. Wat moet u doen als u geen lactose verdraagt? Wat mag u eten? Moet u bijvoorbeeld alle melkproducten schrappen?

Ik verdraag geen lactose… Wat mag ik eten? Geüpdatet op 02/11/2011 - 08h31

Echte lactose-intolerantie komt bij ons maar bij een kleine minderheid van de bevolking voor, maar melkproducten zijn vaak moeilijk te verteren en die vormen in onze samenleving een belangrijk onderdeel van de voeding. Daarom enkele tips…

U bent van uw melk? Geüpdatet op 14/09/2004 - 00h00

Heel wat volwassenen verteren moeilijk melk. Een echte melkallergie is vrij zeldzaam, lactose-intolerantie daarentegen komt vaker voor. Dat betekent echter niet dat u sowieso alle melkproducten moet mijden…

Meer artikels