PUBLICITÉ

Lachen is goed voor de slagaders!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/06/2005 - 00h00
-A +A

Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. "Lachen is gezond", is dus geen holle frase!

PUB

Lachen brengt even gunstige veranderingen teweeg in het endothelium (inwendige bekleding) van de slagaders als aerobic, maar dan zonder de spierstijfheid, -pijn en -spanningen die daarmee gepaard gaan. Niets is beter voor de bloedvaten dan drie keer per week 30 minuten lachen en 15 minuten lachen per dag.

Op het congres van het American College of Cardiology werd een studie voorgesteld die bewijst dat lachen goed is voor de slagaders. Er namen 20 gezonde en niet-rokende vrijwilligers aan deel van gemiddeld 33 jaar, de helft mannen en de helft vrouwen. Ze moesten gedurende een halfuur een komische film ("Kingpin", een Amerikaanse komedie van de gebroeders Farelly) of integendeel een stresserende film ("Saving Private Ryan") bekijken. Vlak voor de film werden de reacties van hun slagaders gemeten, en nog eens drie keer nadien. Daaruit blijkt dat de reactiviteit van de slagaders gedurende een halfuur tot drie kwartier gewijzigd wordt. Na de komische film zetten de slagaders van de deelnemers uit en ontspanden ze zich, terwijl ze na de stresserende film integendeel vernauwden. Het verschil tussen beide films bedraagt ongeveer 50 % (gemeten via bloedstroomafhankelijke vaatverwijding, een technische meting).

Hoe kan lachen nu inwerken op de slagaders? Misschien via een molecule, zoals een endorfine die vrijkomt bij lachen, of door het effect van stikstofmonoxide, een substantie die de slagaders doet uitzetten…

Hoe dan ook, emoties als lachen of stress hebben wel degelijk een invloed op de binnenkant van de slagaders. Lachen ontspant de slagaders, stress doet ze samentrekken. Op die manier wordt wetenschappelijk bewezen wat ons gezond verstand ons ingeeft! Als u niet sportief aangelegd bent, kunt u dus beter gelegenheden opzoeken om te lachen in plaats van uzelf op te zadelen met schuldgevoelens: een komische film huren, naar het cabaret gaan, grappige verhalen lezen,…

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/06/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lachen is goed voor het hart! Geüpdatet op 08/09/2011 - 15h21

Lachen , gewoon onder vrienden of als u naar een komische film kijkt, is goed voor het moreel. Uit de onderzoeksresultaten die onlangs werden voorgesteld op een congres voor cardiologen in Parijs blijkt dat lachen ook heel goed is voor de bloedvaten...

Lach uw hart gezond! Geüpdatet op 19/04/2005 - 00h00

"Huur een komische film en bel me morgenvroeg eens terug!" Een gek voorschrift?! Helemaal niet, als we de besluiten van een recente Amerikaanse studie mogen geloven, die aantoonde dat lachen een goede remedie voor het hart kan zijn.

U bent gestresseerd? Lachen maar! Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Lachen is een perfect tegengif voor stress: het wordt niet in de apotheek verkocht, er bestaat geen kans op overdosering, geen contra-indicaties, geen bijwerkingen. Een ideaal geneesmiddel dus.

Meer artikels