PUBLICITÉ

Lachen is goed voor het hart!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 15h21
-A +A

Lachen, gewoon onder vrienden of als u naar een komische film kijkt, is goed voor het moreel. Uit de onderzoeksresultaten die onlangs werden voorgesteld op een congres voor cardiologen in Parijs blijkt dat lachen  ook heel goed is voor de bloedvaten en dus ons  hart- en bloedvatenstelsel helpt beschermen.

PUB

Lachen vermindert stress en is goed voor het hart

Vroegere studies hebben al aangetoond dat lachen heel goed is tegen stress. Volgens sommige auteurs maakt het vooruitzicht alleen al van bijvoorbeeld een humoristische film te gaan zien endorfines vrij. Deze hormonen werken positief in op het humeur (Berk et al.). Dat ‘ernaartoe leven’ vermindert tegelijk het gehalte van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Bij diabetici is trouwens vastgesteld dat lachsessies (30 minuten per dag naar een komische film kijken) de goede cholesterol (HDL-cholesterol) met 26%  doen stijgen (Tan S. et al., Adv Mind Body Med. 2007 Winter;22(3-4):8-12).

 

Lachen stimuleert de bloedsomloop

In deze recente studie moesten vrijwilligers ofwel naar een humoristische film ofwel naar een stresserende film kijken.

Humor bleek gepaard te gaan met een verwijding van de bovenarmslagader. Bij de stresserende film trad net een vernauwing van deze ader op. Dat uitte zich in een daling van het bloeddebiet en dus een verhoging van het cardiovasculaire risico. Het verschil in diameter van de ader liep in beide tegengestelde situaties op tot 30 à 50%. Lachen (of stress) heeft met andere woorden een enorm effect  op onze bloedvaten. Volgens de auteurs is het effect te vergelijken met dat van regelmatige lichaamsbeweging of de inname van cholesterolverlagende geneesmiddelen uit de groep van statines!

Dit effect van lachen op onze gezondheid is dus niet te verwaarlozen, zeker als we weten dat cardiovasculaire ziektes in België de eerste doodsoorzaak zijn (38.000 sterfgevallen per jaar).

Lachen heeft dus een beschermend effect. Maar de voornaamste cardiovasculaire risicofactoren blijven hoe dan ook hypertensie, cholesterol, roken, diabetes, overgewicht, overdadig alcoholgebruik en stress.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 15h21

Miller M. et coll.,Miller M, Fry WF. Med Hypotheses. 2009 Nov;73(5):636-9. Epub 2009 May 27, studie voorgesteld door de ‘European Society of Cardiology’, augustus 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
U bent gestresseerd? Lachen maar! Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Lachen is een perfect tegengif voor stress: het wordt niet in de apotheek verkocht, er bestaat geen kans op overdosering, geen contra-indicaties, geen bijwerkingen. Een ideaal geneesmiddel dus.

Lachen is goed voor de slagaders! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. "Lachen is gezond", is dus geen holle frase!

Lach uw hart gezond! Geüpdatet op 19/04/2005 - 00h00

"Huur een komische film en bel me morgenvroeg eens terug!" Een gek voorschrift?! Helemaal niet, als we de besluiten van een recente Amerikaanse studie mogen geloven, die aantoonde dat lachen een goede remedie voor het hart kan zijn.

Lachen is gezond! Geüpdatet op 08/06/2004 - 00h00

Lachen is gezond en ook goed voor het moreel. Het is ook één van de beste remedies tegen stress. Bovendien is het gratis, dus kan iedereen ervan profiteren. Doe dat dan ook!

Meer artikels