PUBLICITÉ

Lach uw hart gezond!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/04/2005 - 00h00
-A +A

"Huur een komische film en bel me morgenvroeg eens terug!" Een gek voorschrift?! Helemaal niet, als we de besluiten van een recente Amerikaanse studie mogen geloven, die aantoonde dat lachen een goede remedie voor het hart kan zijn.

PUB

De slappe lach tegen mentale stress

Komische films hebben een positieve invloed op het cardiovasculaire systeem. Door te lachen kunnen de bloedvaten zich dankzij de schommelingen in de bloedcirculatie immers krachtiger samentrekken en openzetten. De mentale stress die gepaard gaat met een dramatische, oorlogs- of rampenfilm kan echter een vernauwing van het endotheel, de binnenwand van de bloedvaten, veroorzaken en de bloedsomloop verstoren.

De lach als preventie

Aangezien het endotheel rechtstreeks betrokken is bij atherosclerose (verharding van de aderen), zijn de onderzoekers van mening dat lachen kan worden beschouwd als een belangrijk preventiemiddel om de aderen in goede gezondheid te houden en het risico van cardiovasculaire ziekten te beperken.

In het kader van deze studie werd aan 20 gezonde mannen en vrouwen gevraagd twee films van een emotioneel gezien compleet ander genre te bekijken, waarna de effecten op hun bloedvaten werden gemeten. Uit deze metingen blijkt dat de komische film en de dramatische film compleet verschillende effecten op het vasculaire systeem hadden veroorzaakt: bij 14 van de 20 vrijwilligers werd na de rampenfilm een storing van de bloedsomloop vastgesteld en bij 19 van de 20 vrijwilligers werden na de komische film gunstige effecten vastgesteld.De arteriële diameter steeg tijdens de lach met gemiddeld 22% en vernauwde tijdens de mentale stress met 35%.

Hoewel de wijziging die ter hoogte van het endotheel werd vastgesteld vergelijkbaar is met de voordelen die een regelmatige sportbeoefening biedt (maar zonder de spierpijn), mag u toch uw fitnessuurtjes niet opgeven ten voordele van lidkaart bij een lachclub. Probeer beide te combineren. Drie keer per week 30 minuten lichaamsbeweging en 15 minuten lachen per dag: uw cardiovasculaire systeem vaart er wel bij!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/04/2005 - 00h00 Miller M., "Divergent effects of laughter and mental stress on endothelial function: potential impact of entertainment", Scientific Session of the American College of Cardiology, 6-9 maart 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lachen is goed voor de slagaders! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. "Lachen is gezond", is dus geen holle frase!

U bent gestresseerd? Lachen maar! Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Lachen is een perfect tegengif voor stress: het wordt niet in de apotheek verkocht, er bestaat geen kans op overdosering, geen contra-indicaties, geen bijwerkingen. Een ideaal geneesmiddel dus.

Lachen is goed voor het hart! Geüpdatet op 08/09/2011 - 15h21

Lachen , gewoon onder vrienden of als u naar een komische film kijkt, is goed voor het moreel. Uit de onderzoeksresultaten die onlangs werden voorgesteld op een congres voor cardiologen in Parijs blijkt dat lachen ook heel goed is voor de bloedvaten...

Meer artikels